A cântat alături de celebrul tenor Allessandro Safina şi marele artist italian Francesco Napoli. Are 3 albume lansate pe piaţa internaţională şi este laureata mai multor concursuri din ţările europene. Ianna este soprana de la Chişinău care a cucerit Europa. Acum 10 ani a primit o bursă prezidenţială din partea României de a studia la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. A acceptat această provocare şi s-a stabilit în România. După absolvire, a urmat Conservatorul din Bucureşti la secţia de canto clasic. Aşa începe istoria de succes a Iannei.

Predestinată să devină cântăreaţă
Crede că i-a fost predestinat să devină cântăreaţă, chiar dacă recunoaşte că a avut de muncit foarte mult pentru acest succes. De fapt, cariera Iannei a început de la vârsta de 5 ani, frecventând cursurile de pian, apoi studiind la Liceul de Muzica din Chişinău. Îşi aminteşte cum, în copilărie, cânta încontinuu, „apoi, când am primit în dar de la părinţi o pianină la vârsta de 5 ani, am început să mă acompaniez singură la pian. Asta mi-am dorit dintotdeauna şi mi-am urmat visul”.

Lecţiile de canto le-a început la vârsta de 13 ani. Când a ajuns la Bucureşti a început să studieze canto clasic. „Este o muncă enormă care nu se termină niciodată, fiindcă cu cât creşti mai mult în plan profesional şi eşti pregătit, cu atât trebuie să studiezi şi să munceşti mai mult. Asta este meseria de cântăreţ şi trebuie să te perfecţionezi continuu. Nu este vorba doar de studii, ci şi de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în lumea muzicii, să frecventezi concerte cu artişti de talie internaţională, să analizezi şi să înveţi, să asculţi discuri, pentru ca să evoluezi în permanenţă. Asta este arta – muncă perpetuă”, povesteşte Ianna.

Primul contact cu succesul l-a avut în Republica Moldova la concertul “Maluri de Prut”, unde, la doar 16 ani, a câştigat trofeul. Apoi au urmat multe premii internaţionale, aproximativ 17 la număr.

Începuturi peste Prut
„A.S.I.A a fost şansa mea de a intra în showbizul românesc. Sunt tare mândră că am făcut parte din trupa A.S.I.A . Am cântat timp de 2 ani şi a fost greu, fiindcă aici mi-am făcut ucenicia în ceea ce priveşte piaţa muzicală românească, dar am simţit toată dragostea oamenilor şi, până la urmă, am făcut parte din cea mai cunoscută şi iubită trupă din România”, afirmă Ianna.

Ianna spune că, în perioada lansării sale ca artistă în România, i-a fost cel mai greu din punct de vedere sentimental „fiindcă familia rămăsese acasă şi eu le şimţeam lipsa. În schimb, în drumul meu artistic, nu am întâmpinat nici o dificultate. A fost un drum şi o ascensiune firească. Multă muncă, seriozitate, ambiţie, doar asta ne caracterizează ca popor”.

Realizarea cea mai recentă, ca urmare a bogatei activităţi artistice susţinute de-a lungul anilor, a fost când publicul român a desemnat-o “Vocea de aur de peste Prut” în cadrul Galei Femei de Succes 2010.

În experinţa de până acum, Ianna şi-a dat seama că muzica pentru ea înseamnă absolut totul. „Sunt fericită pentru faptul că am acest dar de a cânta. Ba mai mult, am posibilitatea să fac ceea ce îmi place şi să mai am şi câştig din asta”.

Recunoaşte că e mulţumită din punct de vedere financiar. „Se câştigă foarte bine, dar depinde la cât de bine îţi faci tu treaba ca artist, cum reuşeşti să te manifeşti şi să cucereşti publicul”.

Cucerind Europa
A colaborat cu artişti internaţionali ca Alessandro Safina şi Francesco Napoli, cu care a lansat un album în Germania. „Colaborarea cu tenorul Alessandro Safina s-a produs în momentul în care el avea un concert la Bucureşti la Sala Palatului şi avea nevoie de o voce din România, care ar fi putut aborda câteva duete şi piese din repertoriul pop-opera. Atunci, s-a făcut un concurs la care au participat câteva cântăreţe importante din România şi eu am câştigat”, ne povesteşte Ianna.

Colaborare cu Francesco Napoli a fost, la fel, întâmplătoare. „El venise în România pentru recitalul de la Festivalul Mamaia. În acelaşi recital cântam şi eu. Am început să vorbim despre muzică, a avut loc un schimb de păreri, idei şi după o lună, după întoarcerea lui în Germania, am primit un telefon de la el. Astfel, mi-a propus să colaborăm pentru o piesă. De la acea piesă s-a ajuns la un album, apoi promovare şi concerte în toată Europa”, îşi aminteşte Ianna.

„Este incredibil să lucrezi cu artişti atât de mari! De fiecare dată când sunt cu ei pe scenă, mă gândesc la faptul că sunt extrem de norocoasă să cânt alături de artiştii la care cândva doar mă uitam la televizor şi îi admiram”, spune Ianna.
O altă colaborare o are cu trupa Distinto, alături de care realizează o serie de concerte şi cu care a reuşit să câştige Premiul I la televotingul din cadrul Concursului Eurovision Romania 2011, cu piesa “Open your eyes”.
“Acum pregătesc lansarea celui de-al patrulea album. Îmi doresc o lansare cu turneu în toată ţara, cu un concert grandios şi orchestră simfonică. Pe acest album vor fi incluse piesele mele preferate, va fi albumul meu de suflet”, afirmă Ianna.

Între Bucureşti şi Chişinău
“Vin în Moldova cât de des îmi permite programul, dar sufletul meu oricum este mereu acasă. Uneori vin doar pentru o zi, dacă mi se face dor…”, ne destăinuie Ianna.
Spune că o leagă absolut totul de Moldova. ” Este ţara mea pe care o ador şi de care încerc să vorbesc peste tot unde mă duc în lume. Din cauza programului încărcat, nu prea ajung la emisiunile şi concertele din Moldova, dar am promis că o să vin şi acolo de câte ori voi fi invitată”, încheie optimistă Ianna.

Distribuie articolul: