Problema cadrelor auxiliare în grădinițele din Capitală este tot mai simțită. La 1 septembrie 2017, două grădinițe din sectorul Botanica nu și-au putut relua activitatea din lipsa de bucătari. În majoritatea instituțiilor de educație timpurie din Chișinău este criză de dădace, cauza principală fiind în primul rând salariul foarte muc al acestor angajați - puțin peste 1000 de lei, adică nici măcar să acopere coșul minim de consum.

EA.md și-a întrebat cititorii: Ce salariu ar trebui să ridice personalul auxiliar din grădinițe: bucătarii și dădacele? Comentarii au fost foarte mult, iar cei care și-au argumentat decizia au făcut-o inclusiv motivând responsabilitatea mare pe care o poartă acești angajați față de copiii din grădinițe.

Citește și: 12 grădinițe din capitală nu și-au reluat activitatea astăzi. Motivele: lipsa bucătarilor și reparația neterminată

Marina: „La momentul actual salariile sunt mizere de tot, un bucătar are o responsabilitate mare, e răspundere să gătești mâncare pentru copii, tot cu norma și încă și lucrul fizic e greu: că la noi așa-i, bucătarul face mâncare, tot pregătește, ridică castroane și căldări și încă și descarcă produsele… este și bucătar și hamal și ce vrei… vii dimineața tare și ieși seara cam târziu, de aceea așa lucru greu trebuie motivat. Pentru început aș propune așa un salariu de 5000 lei, iar pentru dădacă aș zice că 3000 lei măcar pentru început și pe viitorul apropiat desigur cu perspectiva de majorare – ca altfel nu numai grădinițele vor fi fără lucrători, dar și țara asta fără oameni, cu asa prețuri mari la tot și cu așa lefi mizere nu poți nici să supraviețuiești… P.S. : Cine nu-i de acord, să vie să lucreze el cu 900 – 1300 lei salariu oficial lunar la așa lucru.”

Tatiana: „Dădacele se duc și se fac bone private, în dependentă de experiența, salariul este 3,5-5 mii net. Respectiv pentru atât cred ca ar accepta sa muncească (cu plăcere, nu de nevoie). La bucătari trebuie de orientat la prețurile pieței, cât primește un bucătar la o pizzerie sau cantina privată, și veți afla și suma pentru care ar accepta sa muncească (fără sa umple gențile din mâncarea copiilor). Cred ca nu mai puțin de 3-4 mii net.”

Iulia: „Dacă să luăm după realitatea de acum atunci bucătarii 3000-4000 lei, iar dădacele 4000-5000 lei. Astea nu sunt salarii decente, dar măcar să fie un început.”

Veronica: „Un salariu mare fata de cel ce este în Rețeaua tarifară unică de 1060 lei. Rușine guvernaților ar trăi ei din așa salarii? Ar fi bine să nu iasă la lucru niciun bucătar, nicio dădacă și atunci poate ar avea și stima părinților, că mereu sunt nemulțumiți, desigur nu toți dar o bună parte din ei.”

Irina: „Având în vedere ca la moment au salariu de 1.300 din câte știu… ar fi bine măcar 3000. Dar ce facem cu educatorii care au 3 mii acum? Sau medicii de familie cu 4 mii?”

Gust și Aroma: „Cred că în genere salariile ar trebui mărite și nimeni să nu primească mai puțin de 5000 de lei.”

Nady: „Luând în considerație orele de lucru, bucătarii ar fi bine să primească 7-8 mii , educatorii 6-7 mii și dădacele 5 mii. Chiar îmi pare rău că lucrul lor e foarte foarte puțin plătit!”

Olguta: „4-5 mii 1) Bucătarii au o răspundere enormă în pregătirea bucatelor și plus munca lor este grea.
2) La fel și dădacele, ca să lucrezi cu copii este foarte greu și trebuie să le tragi atenție la toți.”

Majoritatea au optat pentru un salariu de 4-5 mii de lei, argumentând că și remunerarea educatorilor ar trebui crescută. Deși s-au anunțat majorări salariale de circa 50% pentru aceste cadre, remunerarea lunară abia de va depăși coșul minim de consum – 1750 lei. Voi ce credeți, cât trebuie să primească o dădacă sau o bucătăreasă din grădiniță?