Mai multe studii facute publice de The Telegraph şi Daily Mail arată că somnul are o influienţă directă asupra greutăţii corpului şi logivităţii vieţii. Cercetatorii din doua Universitati Warwick şi de la Universitatea Federico II din Napoli au descoperit ca oamenii care dorm mai puţin de 6 ore sunt cu 12 la suta mai expuşi să moară prematur, inainte de a ajunge la vîrsta de 65 de ani, decît cei care dorm între 6 şi 8 ore. Cercetarea s-a bazat pe 16 studii care au inclus 1,3 milioane de oameni. În acelaş timp, ei au demonstrat ca şi somnul prea îndelungat poate avea efecte negative asupra logivităţii vieţii.

Alt studiu realizat pe gemeni, de cercetători din Washington a arătat că oamenii care dormeau mai puţin de 7 ore aveau o predispoziţie clară spre obezitate, spre deosebire de cei care dormeau mai mult de 9 ore. Este vorba de influienţa acestui fenomen asupra unor gene responsabile senzaţia de saţietate şi timpul de absorbire a zaharurilor.Studiul s-a  efectuat pe un eşantion de peste o mie de gemeni.

La aceeaşi concluzie au ajuns şi cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester . Studiul lor a demonstrat că persoanele care dorm puţin, manîncă mai mult decît cele care se odihnesc adecvat.
“Pentru a preveni luarea în greutate trebuie să acordăm programului de somn o importanţă deosebită. Evitaţi să dormiţi şase ore pe noapte, deoarece riscul de a deveni obezi este unul destul de ridicat”, spune Andrew D. Calvin, medic cardiolog si co-autorul cercetarii.

Distribuie articolul: