A vedea plantele noastre înflorind este una dintre cele mai mari realizări ale oricărui grădinar, expert sau neexperimentat. Florile sunt adesea motivul pentru care ne cumpărăm plantele. Cu toate acestea, uneori nu le facem să înflorească. 

Nu toate plantele înfloresc, dar este adevărat că multe nu înfloresc pentru că nu își găsesc condițiile ideale de lumină, udare, temperatură și mulți alți factori care le pot afecta înflorirea.

De exemplu, plante precum sansevieria, tulpina fericirii sau monstera deliciosa, sunt asociate cu frunze frumoase, dar puțini știu că pot înflori și ele.

De ce nu înfloresc plantele mele?
Mulți factori pot afecta plantele care nu au flori, dar mai întâi trebuie să identifici tipul de plantă și să-i cunoști condițiile ideale, apoi să-i cunoști vârsta. Plantele nu înfloresc până când nu au atins un anumit nivel de maturitate. Unora le poate dura ani să dea primele flori, așa că este important să cunoaștem fiecare specie.

  1. Lipsa luminii. Fiecare plantă are nevoi specifice de lumină. Dacă păstrați o plantă care are nevoie de multă lumină la umbră, evident că nu va înflori. Este la fel în sens invers.
  2. Temperatura. Frigul excesiv poate ucide mugurii unei plante sau poate face florile să reziste foarte puțin. Pentru aceasta, trebuie să vă asigurați că le alegeți pe cele potrivite în funcție de locul în care locuiți.
  3. Irigare. O plantă uscată nu va avea niciodată energia necesară pentru a înflori. Dimpotrivă, o plantă care primește prea multă apă poate muri sau se poate infecta cu ciuperci, deci nu va înflori.
  4. Lipsa nutrienților. Ca orice alt ființă vie, plantele au nevoie și de nutrienții potriviți, iar atunci când le lipsesc, plantele se opresc să crească, să înflorească și să putrezească. Excesul de nutrienți poate fi, de asemenea, dăunător.
  5. Insecte sau boli. Insectele ne slăbesc plantele, luând energia aurul pentru a înflori. Este important să ținem insectele sau furnicile departe de plantele noastre, care le pot coloniza literalmente.

Cum se prepară un îngrășământ care activează înflorirea
Lipsa nutrienților este unul dintre motivele pentru care planta noastră nu înflorește. Nutrienții precum fosforul și potasiul sunt importanți pentru a stimula înflorirea: aici intervin îngrășămintele, substanțe care furnizează substanțe nutritive pe care plantele le pot asimila.

Pentru a ajuta plantele să înflorească mai repede și mai abundent, aveți nevoie de două ingrediente: 50 de grame de ghimbir proaspăt și jumătate de baton de scorțișoară. Tăiați ghimbirul în bucăți mici și amestecați-l cu scorțișoara. Puteți face acest lucru într-un blender sau robot de bucătărie.

Odată ce ați obținut un amestec umed și omogen, puneți-l într-un borcan de sticlă cu capac și păstrați-l la frigider. Pentru a face compostul, amestecați o jumătate de linguriță de amestec de ghimbir-scorțișoară cu un litru de apă. Lăsați-o să stea câteva ore, apoi folosiți soluția pentru a uda plantele care nu au flori. Ghimbirul proaspăt, în cantități mici, este un aliat excelent pentru plante. Această rădăcină este o sursă excelentă de potasiu, un nutrient vital pentru înflorire, iar aroma ei va respinge insectele.

Scorțișoara poate stimula creșterea rădăcinilor și este foarte utilă împotriva ciupercilor plantelor, care sunt adesea cauza lipsei de înflorire.