Interpreta de origine etnică română din Ucraina, numită și „Regina Pop”, astăzi cunoscută ca fiind producătoare, laureată a mai multor premii, actriță, scriitoare, manager, setter de tendințe de modă și femeie de afaceri. Dar acestea sunt în prezent. Dar v-ați întrebat vreodată cum a început Sofia Rotaru această „ascensiune”? Cu siguranță nu a-ți recunoaște-o dacă ați vedea-o cum arăta aproape o jumătate de secol în urmă. Doar acum aveți ocazia.

Cariera sa este marcată de un succes mondial pe scena muzicală și de mai multe controverse, cauza cărora a devenit Sofia Rotari insăși, anume in țările Europei de Est și in țările fostei Uniunii Sovietice. A cântat atât în limba română, cât și în rusă. În 1986, a fost prima cântăreață care a primit titlul „Artist al Poporului din URSS” și în 2000 a fost numită Cântăreața secolului XX. Azi, Sofia Rotaru are cetățenie ucraineană și este cetățean de onoare al Crimeiei și Ialtei. Ialta este locul reședinței sale principale, dar locuiește și la Moscova, Kiev și în Baden-Baden. Este posesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaleră a Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.

Sofia Rotaru s-a născut la 7 august 1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina sovietică, a doua într-o familie de șase copii a brigadierului de viticultori. Din cauza greșelii funcționarei oficiului actelor civile, data de naștere în pașaport a fost trecută 9 august. Satul în care s-a născut cântăreața a aparținut în trecut principatului Moldovei, apoi Rusiei țariste, apoi României, ceea ce a constituit cauza a diferitor moduri de scriere a numelui de familie și a prenumelui.

În filmul „Cervona Ruta”, Sofia apare cu numele de familie Rotari. În alte filmări, prenumele a fost scris Sófiya. Edita Pieha a sfătuit-o să-și scrie numele de famile românește cu litera „u” la sfârșit. Numele de scenă este de fapt numele vechi corect. Aurica Rotaru, „Artista emerită a Ucrainei” a spus:

„Nu, nimeni n-a inventat aceasta, aceasta este legat cu faptul că satul în care noi ne-am născut, a aparținut cândva României, și după război acest teritoriu a fost alipit la Ucraina. Tatăl a fost convocat la centrul militar și i-au zis să-și schimbe numele de familie în cel rus. Au facut să dispară litera „u” de la sfârșit, în loc de Rotaru a devenit Rotari cu semnul moale. Totuși, Rotaru – este numele de familie corect…”

În copilărie le-a ajutat mult pe mama și sora mai mare Zina, în gospodărie și cu educația fraților și surorilor mai mici, pleca în fiecare dimineață la piață să vândă produse ca să trăiască. Talentul muzical a devenit evident foarte devreme.

Sofia Rotaru a început să cânte din clasa întâia în corul școlii, mai cânta și în corul bisericii, ceea ce n-a fost bine văzut la școală. De aceea au amenințat-o cu excluderea din rândurile pionerilor. În tinerețe a fost atrasă de teatru, a participat la un cerc de dramaturgie și în același timp interpreta cântece populare în cercul de activitate artistică amatoare.

Sursa foto: youtube.com