Cine merge să viziteze Parisul are toate şansele să o cunoască pe Sofia-Gabriela Cojocaru. De aproape un an, aceasta tânara lucrează în faimosul turn Eiffel. Moldoveanca întâmpină turiştii care vin să vadă simbolul capitalei Franţei şi le asigură securitatea atunci când admiră panorama oraşului de la înălţime.

Deseori, din agent de întâmpinare devine agent de securitate

În acest punct de atracție turistic, activitatea zilnică a Sofiei pare nemaipomenită: „Să lucrezi la o înălțime de 300 de metri și să vezi Parisul, de zi sau de noapte, la așa altitudine e ceva fantastic”. În același timp, tânăra mărturisește că pe lângă toate farmecele oferite, există și o parte neplăcută a lucrurilor, spre exemplu „Niciodată nu știi ce îi poate trece prin cap unui turist, mă refer la gânduri de suicid sau furturi, care apropo sunt peste 20 pe zi. Totodată, ce să faci cu un copil pierdut, care vorbește o limbă necunoscută sau atunci când este o alertă cu bombă şi trebuie de evacuat 3000 de persoane fără a stârni panică”.

Sunt unica moldoveancă care lucrează la Turnul Eiffel”

Sofia povesteşte că Turnul Eiffel e cel mai vizitat monument cu plată din lume și că turiștii vin pregătiți să înfrunte atât ploie, ninsoare, cât și vânt „Vizitatorii stau în rânduri de ore bune, de exemplu vara: trei-patru ore de așteptare. Prețul unui bilet e de 14,50 euro, un preț mare, comparativ cu cel al muzeelor sau a altor monumente din Paris”. Turiștii vin din toate colțurile lumii pentru a admira priveliștea oferită de turn. Își amintește cu plăcere că a întâlnit la serviciu conaţionali de-ai săi „ spre deosebire de alte națiuni sunt destul de rezervați sau mai bine spus au „cei 7 ani de acasă”, nu ca alți turiști, de exemplu, spaniolii sau italienii, care sunt cei mai gălăgioși. Am fost fericită să-i întâlnesc și mă mândresc că sunt unica moldoveancă ce activează în Turnul Eiffel”.

În căutarea un loc de muncă bine plătit

Pasiunea pentru limbile străine și dorința ca să descopere noi culturi, au adus-o pe Sofia acum un an în capitala Franței. Fiind ambițioasă din fire, a ajuns studentă la două universități, la Sorbonna, unde urmează un masterat şi la Nanterre, unde urmează studiile de licență. Ca să-şi permită să urmeze studiile, Sofia a început să-şi caute un loc de muncă bine plătit„am trimis, CV-ul meu peste tot, la diferite organizații turistice, care aveau nevoie de angajați poligloți. În ianuarie 2012, am fost invitată la un interviu comun, cu alte 36 de persoane. Fiecare am făcut o prezentare personală în limbile engleză și franceză, după a urmat un interviu în privat, la final am rămas opt candidați, printre care și eu”, recunoaște cu mândrie Sofia.

Între realitate și „la vie en rose” la Paris

Tânăra admite că e greu să fii studentă departe de casă, dar „înțeleg perfect că am mai multe oportunități și posibilități de a mă realiza în plan profesional în Franța. Aici, să fii student e extraordinar, dacă excludem toate problemele administrative: permisul de sejur, autorizația de muncă, dreptul la securitate socială și desigur, problemele financiare”.În același timp, Sofia consideră că Parisul i-a oferit amintiri de neuitat „am descoperit arta modernă, mi-a întâlnit perechea și libertatea de a fi eu însămi fără tocuri și machiaj hidos, fără să mă gândesc ce spun alții despre mine, aici, sunt cea adevărată, nu trebuie să port o mască”.

Cu toate acestea, în Moldova e familia ei și o doare faptul că „în străinătate vei fi mereu un străin, pe când acasă ești printre ai tăi; aici e un alt nivel de viață, acasă e unul trist; viitorul aici e unul promițător, pe când în țara natală e unul pesimist”, încheie Sofia.

Distribuie articolul: