8 milioane de euro s-au investit în reformele serviciului perinatal din Republica Moldova în perioada anilor 2006-2014. Banii au fost donați printr-un proiect de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în colaborare cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Acum toate femeile gravide și nou-născuții pot beneficia de asistență medicală la standarde internaționale în orice maternitate din republică. 

În cadrul proiectului „Modernizarea sistemului de perinatologie din Moldova”, Institutul Mamei și Copilului din municipiul Chișinău și toate cele 37 de centre perinatale și maternități din Republica Moldova au fost dotate cu echipamente medicale moderne pentru urgențe și îngrijiri obstetricale și neonatale în valoare de peste 3 milioane de euro. Suplimentar, proiectul a dezvoltat un sistem de management al tehnologilor medicale. Potrivit specialiștilor, echipamentele medicale de ultimă generație utilizate în prezent au contribuit substanțial la supraviețuirea nou-născuților din Republica Moldova.

perinatologicPentru a asigura calitatea înaltă a îngrijirilor pentru mamele și nou-născuții din orice zonă geografică a Moldovei, proiectul elvețian a acordat un sprijin considerabil pentru regionalizarea serviciilor perinatale. „Funcționarea eficientă a sistemului de referire a pacientului la instituția medicală de la nivelul necesar de îngrijiri, disponibilitatea ambulanțelor echipate corespunzător asigură nașteri fără riscuri și intervenții medicale calificate, acordate în timp util”, a spus prof. Petru Stratulat, neonatolog la Institutul Mamei și Copilului. Practicile moderne au ajuns la nivel de raioane, maternitățile fiind conectate într-un sistem de telemedicină. Specialiștii centrelor perinatale din Edineț, Soroca, Bălți, Ungheni, Orhei, Hîncești, Căușeni, Ceadîr-Lunga și Cahul se pot conecta în sistem pentru a se consulta cu obstetricienii și neonatologii Institutului Mamei și Copilului. „Astăzi multe din cazurile grave pot fi soluționate la nivel de raion”, a menționat prof. Petru Stratulat.

Peste 90% de medicii specialiști și asistentele medicale din toată republica au beneficiat de consultanții de nivel internațional și instruiri din partea elvețienilor. Pentru a completa instruirea teoretică cu cea practică, proiectul a adus în Republica Moldova conceptul instruirii în bază de simulare, creând și un centru de pregătire profesională prin simulare dotat cu manechine de înaltă fidelitate. Odată cu creșterea calității îngrijirilor perinatale, au crescut și șansele de supraviețuire a copiilor născuți cu o greutate mică prin Centrul de diagnostic şi supraveghere în cadrul Institutului Mamei şi Copilului. Astfel, rata mortalității neonatale precoce s-a redus cu 51% în Republica Moldova față de anul 2006. Supraviețuirea nou-născuților cu greutatea la naștere sub 1 kg a crescut cu 45%, iar a celor de la 1 kg până la 1,5 kg cu 28%. Acum fiecare nou-născut începând cu greutatea la naștere de 500 grame poate fi considerat nou-născut viu și cu șanse de viață, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din anul 2008. 

Simulation project

Mihai Ciocanu, viceministrul Sănătății, a calificat rezultatele obținute în urma reformei serviciului perinatal drept „o realizare remarcabilă a sistemului de sănătate a Republicii Moldova”. ”În prezent sistemul de perinatologie din Republica Moldova este capabil să furnizeze servicii medicale la nivel internațional”, a spus viceministrul.

Perinatologic MDGeorgette Bruchez, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova a spus că deși proiectul „Modernizarea sistemului de perinatologie din Moldova” și-a încheiat activitatea în luna mai curent, „este foarte important să fie asigurată durabilitatea rezultatelor obținute, de aceea Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va continua să lucreze în sectorul sănătății a Republicii Moldova în următorii patru ani”. Precizăm că proiectul finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) a fost implementat cu sprijinul mai multor parteneri, printre care: Institutul Tropical și de Sănătate Publică din Elveția, Asociația de Medicină Perinatală din Republica Moldova, asociații profesionale și instituții academice din Elveția și România, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemitanu”, Universitatea Tehnică din Moldova, și în strânsă colaborare cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova, UNICEF și OMS.

Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Elveției din anul 2000. Parte componentă a Departamentului Federal al Afacerilor Externe al Elveției (DFAE), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) implementează politica elvețiană de cooperare pentru dezvoltare în peste 50 de state ale lumii, având ca scop principal promovarea dezvoltării durabile și diminuarea sărăciei.

Foto: Swiss-cooperation.admin.ch

Distribuie articolul: