Ce-ar fi dacă smartphone-ul tău ar putea să te ajute să identifici celule de cancer în sânge sau să te atenționeze de riscul unui atac de cord? Ar putea suna ca subiectul unui film science-fiction, dar descoperirile medicale revoluționare încep a deveni realitate. În viitorul apropiat, medicina nu va mai fi dominată de edificii. Informația și expertiza vor fi la îndemâna tuturor, nemaifiind nevoie să se meargă în cabinet la doctor, iar noile tehnologii vor face posibilă „prezicerea și preîntâmpinarea” multor boli majore - toate acestea contribuind în cele din urmă la „emanciparea” pacienților.

Hibele sistemului medical din Republica Moldova

Unele dintre problemele cu care se confruntă sistemul medical din țară sunt: aparatajele învechite, migrarea forței de muncă specializată, criza financiară, inechitățile față de pacienți, numărul în scădere al medicilor. Conform Federației Sindicale „Sănătatea”, la 1 ianuarie 2017, în Republica Moldova activau 10381 medici, în comparație cu 16312 în 1990. Asigurarea la 10 mii locuitori constituie 29,2 medici. Din punct de vedere cantitativ, gradul de asigurare cu personal este satisfăcător, dar este în descreştere comparativ cu anii precedenţi. Insuficiența acută a cadrelor medicale, generată şi de diminuarea imaginii lucrătorului medical în societate, condiționează activitatea persoanelor de vârstă pensionară și cu grade de invaliditate în unitățile medicale. În anul 2016 în instituțiile medicale au activat 10325 de angajați în vârstă de pensionare și 1285 invalizi.

O altă problemă sunt cazurile frecvente de discriminare în instituțiile medicale, pacienții suferă abuzuri, iar la Ministerul Sănătății ajung o parte bună de plângeri din partea cetățenilor.

Anatolie Munteanu, directorul CpDOM, într-un interviu oferit portalului ombudsman.md a declarat că sistemul nostru medical este obişnuit cu lipsurile într-atât, încât medicii consideră normal faptul că se comit erori şi așteaptă ca pacientul să devină tolerant. Cel mai trist, este că sunt zeci sau chiar sute de oameni cărora le-a fost distrusă viața din cauza carențelor sistemului medical. Sondajele arată că 93 la sută dintre moldoveni oferă plăți informale medicilor, deși au poliță de asigurare medicală. Anual, moldovenii plătesc peste două miliarde de lei plăți informale. Reiese deci că pacienţii nu-şi cunosc drepturile. Mai nou, a apărut noțiunea de pacient protejat, adică pacient care se află sub protecția unui medic. La modul practic asta înseamnă că medicul își ajută pacientul să treacă fără rând la alți medici, sfidându-i pe ceilalți pacienți care sunt nevoiți să stea la coadă ore în șir să dea sau să ia niște analize. E foarte trist că se întâmplă aşa ceva. Una dintre cele mai mari probleme a sistemului medical din Republica Moldova este lipsa inteligenței sistemului.

Ceea ce a fost rezervat pentru domeniul science-fiction, ar putea curând deveni realitate în medicină

Acum, pacienții din ce în ce mai mult își vor genera propriile date – făcând examenul fizic prin senzorii smartphone-ului, de exemplu. Ei vor putea conversa prin chat cu un medic în orice moment, 24/24. Astăzi, dacă ai o leziune a pielii, poți face o fotografie despre aceasta și un algoritm de calculator îți va spune dacă ai sau nu nevoie de o biopsie. Dar imaginează-ți acest lucru pe larg în toate aspectele legate de medicină.
Medicii vor continua să ofere tratament, dar nu vor face foarte mult diagnosticarea sau monitorizarea bolii, căci acestea vor fi făcute de către pacienți. Vom asista la o scădere izbitoare a vizitelor fizice la medic și o schimbare majoră care va încuraja vizitele virtuale.
În unele orașe din Statele Unite ale Americii, bunăoară, există aplicațiile Pager și Medicast care te lasă să îți alegi singur un doctor și să stabilești când vrei ca acesta să vină la tine la domiciliu.

Când pacienții vor descoperi că ei se pot conecta și pot obține cu ușurință informația de care au nevoie, că pot să își genereze datele la domiciliu și să învețe totul despre organismul lor așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată, când vor descoperi că ei pot avea acces la conținutul real al vieții lor – totul se va schimba. Iar aceasta este schimbarea de care avem nevoie.

Participă la primul eveniment din cadrul proiectului BreakingMed

Această super-convergență a tehnologiilor și medicinei este domeniul-cheie în care se va concentra proiectul BreakingMed – unde programatori, medici, studenți la medicină, cercetători, colegi din domeniul antreprenoriatului vor explora cum inovațiile vor conduce la una dintre cele mai mari și mai importante „zguduiri” în medicină. Primul eveniment „Future of Health: WEB” începe pe 9 septembrie. Aici vor fi discutate idei de start-upuri în medicină în domeniul WEB. înregistrează-te AICI.

Informează-te și află tot despre proiect AICI.

###

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „BreakingMed” organizat de iHUB Chișinău în colaborare cu Asociația Drupal Moldova și susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și de Guvernul Suediei reprezentat de către Agenția Suedeză pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională (Sida)