Primarul capitalei americane, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie 2016 drept Ziua Universală a iei în Washington, D.C, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în SUA. În proclamația semnată de primar se arată că ziua de 24 iunie a fost recunoscută și celebrată în jurul lumii și este sărbătorită inclusiv de comunitatea românească din Washington, D.C, transmite activenews.ro.
De asemenea este menționat faptul că ia românească a devenit un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru mari creatori de modă. Inițiată și coordonată de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiție românească, mai scrie sursa citată.
 Sinziene (69 of 74)

Precizăm că și în Republica Moldova data de 24 iunie a fost celebrata mai mulți ani ca rând printr-un Festival al Iei, patronat de prima doamnă. În acest an, în Republica Moldova va fi marcată pentru prima dată ZIUA NAȚIONALĂ A PORTULUI POPULAR, sărbătoare națională instituită printr-o decizie a Parlamentul RM, la inițiativa Ministerului Culturii, și sărbătorită în ultima zi de duminică a lunii iunie.

Sinziene (68 of 74)

Cu această ocazie, Ministerul Culturii organizează duminică, 26 iunie curent, prima ediție a Zilei Portului Popular. Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00, cu intrare liberă. Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

IA MANIA, festivalul artelor nascute din tradiții, organizat de comunitatea Klumea, va fi sarbatorit în acest an pe 9 iulie. Satul Holercani se pregătește pentru o nouă sărbătoare. Vizitatorii sunt îndemnați să vină îmbrăca-ți în IE și se vor umple de mândrie! „Nu ai o IE, vino să-ți cumperi una. Te așteptăm cu târg de bucate tradiționale și artizanat autentic, cu oameni frumoși și istoriile lor de lucru cu tradițiile la ”Podul De Flori”, Concursul de artă murală ”Cai Verzi pe Pereți”, precum și ”Mândria” – competiția colecțiilor vestimentare inspirate din tradiții”, menționează organizatorii pe pagina de facebook a evenimentului.

Distribuie articolul: