Talentul moldovencelor e apreciat oriunde în lume! Am promis că vă vom dezvălui „povestea dulce” a Silviei Șchiopu în orașul irlandez Limerick și ne ținem de cuvânt. Soarta a făcut ca după un job în Relații Publice la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, tânăra să-și asculte inima și să ajungă în Irlanda, alături de cel care îi este soț, prieten și cel mai important critic. A doua sarcină a inspirat-o să lanseze Beeskweet - label-ul zecilor de rețete de torturi și deserturi pe care moldoveanca le prepară pentru băștinași. Silvia ne-a deschis cărțile, mărturisind că nu i-a fost deloc ușor la început. Dar unde îți este familia, acolo e și cea mai mare sursă de putere și inspirație!

Dragă Silvia, circumstanțele ne condiționează să realizăm acest interviu la distanță, de aceea vă voi ruga chiar din start să ne deschideți sufletul și să vorbiți despre cum a pornit „relația” familiei Șchiopu cu Irlanda.

10941018_837931336271531_3108006146786389458_nRelația mea cu Irlanda a început acum câțiva ani, când mi-am cunoscut soțul... e o poveste frumoasă de dragoste, în care la început mulți nu credeau, însă există și povești adevărate, cu prinți și prințese!

Conștientizam că odată ce voi călca pe acest pământ, viața mi se va schimba radical. Am lăsat tot; am luat cu mine un bagaj cu amintiri legate de oameni dragi și mi-am urmat destinul.

Din start am fost cucerită de țara asta total diferită de Moldova: cu oameni primitori și prietenoși, care și-au deschis brațele pentru a mă lăsa să intru în viața lor. Irlanda este țara care îmbină perfect istoria, tradițiile și romantismul, o țară destul de mică, dar superbă. Noi suntem la Limerick – al treilea oraș ca mărime din Irlanda, un oraș foarte verde, cu o istorie bogată, dar în același timp un loc al contrastelor, unde încă se păstrează și astăzi acel iz medieval.

A doua întrebare e legată, firesc, de slăbiciunea pe care o aveți pentru cofetărie! Cine v-a insuflat pasiunea pentru deserturi, cum s-a născut BeeSkweet și cine sunt astăzi consumatorii acestor creații arătoase?

11696859_735087606618096_824127002_nNu mi-am moștenit pasiunea din familie, cu atât mai mult nu m-am visat niciodată decorând torturi. Pasiunea pentru aceste deserturi a apărut acum un an și ceva în urmă, aflându-mă deja în Irlanda, în perioada sarcinii.

Mereu încercam să-mi uimesc soțul cu ceva „bunișor”, mai ales că diversitatea de produse îmi permitea… de ce nu? Astfel am început să caut cât mai multe rețete pe internet – la început ușoare, pentru că unele conțineau niște ingrediente de care prima dată auzisem și nici nu-mi imaginam cu ce se mănâncă. Atunci când am înțeles că „mâinile îmi cresc de unde trebuie”, am zis că ar fi bine să încerc să-mi extind aria de consumatori. Așadar, într-o seară, după ce am adormit copiii, i-am zis soțului că nu ne culcăm până nu dăm un nume pasiunii mele, iar după multe combinații, „beculețul magic” s-a aprins și așa s-a născut Beeskweet.

În mare parte, comenzi vin de la „ai noștri” conaționali stabiliți în Irlanda, de la prieteni de familie, printre care și irlandezi.  La început a fost mai greu să conving irlandezii să încerce deserturile mele, pentru că e total diferit de ceea ce au ei și sunt cam sceptici când e vorba de ceva nou, însă am reușit să-i cuceresc anume prin „Cușma lui Guguță”, „Medovik”, „Clătite cu brânză și stafide”, dar și altele. Nu știu ei ce e bun. 🙂

0

Cu siguranță că piața irlandeză e un mini-paradis de ingrediente care în Moldova nici măcar nu se pregătesc să apară. Vorbiți-ne despre această diferență.

17362869_1808852016032767_8498361120035346339_nE ușor să creezi ceva gustos și frumos atunci când ai la îndemână un sortiment bogat de ingredient și elemente de decor, iar când ai de unde alege… Dar asta nu înseamnă că e și ieftin, însă atunci când gătești din placere și mai ai și un scop, ești pregătit să investești.

Indiferent de perioada anului, pe rafturi găsim fructe de la cele mai obișnuite până la cele mai exotice, la un preț destul de accesibil, iar sezonul nu influențează asupra prețului.

Sunt la curent cu prețurile la produsele de patiserie de pe piața de acasă. Sunt ingrediente care sunt cam la același preț ca și aici, însă nu pot spune asta și despre fructe, care în mare măsură sunt folosite pentru decor. La fel cum în Moldova fructele sunt importate din diferite țări, însă au niște prețuri cosmice, așa și în Irlanda sunt importate, dar fie iarnă sau vară, dar prețul e același.

page

Dezvăluiți-ne câteva secrete de food photography, care vă ajută să capturați niște poze atât de apetisante cu deserturile preparate! V-ați gândit la oportunitatea unui blog culinar?

Cineva spunea că dacă nu salivezi atunci când îţi editezi fotografiile cu mâncăruri, ceva nu e în ordine. O fotografie reuşită scoate în evidenţă tot ce are mai bun acea mâncare şi sugerează cât de gustoasă poate să fie aceasta. Culoarea, compoziţia, formele, toate trebuie să se regăsească într-o imagine ce atrage privirea şi provoacă poftă.

Ca să capturezi o fotografie grozavă, care să te facă să înghiţi în sec, să-ţi vină să întinzi mâna şi să înhaţi ceea ce priveşti în imaginile de pe ecran, nu e deloc ușor. Nu am făcut cursuri de food photography, nu fac poze cu aparat profesionist, însă am citit foarte multă informație și sugestii de la diferiţi fotografi profesionişti, specializaţi în gastronomie, după care mă și conduc.

Ingredientul de bază al unei fotografii reușite este lumina. Rece sau blândă, sau modul în care cade aceasta este foarte important, pentru că anume ea redă mesajul ce se doreşte a fi transmis. Greu mă decid la decor, pentru că întotdeauna vreau să fie simplu, cu o notă de eleganță şi să atragă priviri. De aceea mereu mă strădui să nu încarc poza cu elemente în plus, (less is more, mai puţin înseamnă mai mult). Ca să am de unde alege o poză reușită, iau mereu cât mai multe imagini, apoi le selectez, iar când ajung să aleg poza pentru pagina de Facebook BeeSkweet, din multele făcute, îmi trebuie ajutor! 🙂

Abia aștept să crească mezinul mai mare, ca să dispun de mai mult timp, să-mi pot prezenta ideile și deliciile într-un blog culinar personal. Acum practic tot timpul îl ofer familiei, am doi copii minunați, Ecaterina are 10 ani și Eugen – un an și 6 luni; ei au mare nevoie de mine.

17155976_1147649475361905_6069903200216341763_n

N-aș putea să nu vă întreb despre managementul timpului: cum reușiți să vă asumați atâtea roluri sociale și să le onorați pe toate atât de frumos.

16266266_1784316128486356_1728937711652124422_nFiecare zi mi-o programez în așa fel, încât să reușesc tot ce îmi planific. Cât Ecaterina e la școală, împreună cu Eugen facem tot ce ține de casă, el este ajutorul meu cel mai mare. Pe lângă responsabilitatea de mamă și soție, fac tot ce poate face o femeie: lecții, plimbări (dacă avem marele noroc să nu plouă, cum a fost ultimile 2 luni) mai fac parte din câteva grupuri culinare, acolo ne împărțim reușitele cu multe gospodine din diferite colțuri ale lumii. În mare măsură, în grupuri sunt accesibilă mai mult seara târziu, când am timpul meu personal. Atunci vin cu sfaturi sau rețete și caut să-mi îmbogățesc carnețelul meu de rețete.

Se întâmplă uneori că noaptea pot chiar să și meșteresc vreun tort sau altceva dulce, ca dimineața ai mei să aibă ceva bunișor la ceai. Nu mă simt deloc obosită de la modul meu de viață, chiar aș putea spune că mă relaxez mai mult, e un hobby pentru mine și învăț multe din această pasiune, facând diferite experimente, combinând ingredinetele care consider că se potrivesc. La final, așa apar noi rețete!

dw

Am crezut că e imposibil să fii creator de deserturi și să arăți atât de bine, în același timp. Cum se poate, în cazul Silviei Șchiopu? Care sunt deserturile preferate ale familiei voastre?

Deseori sunt întrebată despre cum mă mențin în formă cu atâtea torturi. Însă nu tot timpul poți să gust din toate câte le fac, acestea fiind pregătite pentru clienți. Când pregătesc un tort după o rețetă nouă, nu mă tentează să gust, îmi e suficient ca Vlad să-mi spună cum e.

Dar pe lângă toate activitățile pe care le am, reușesc seara să merg la sală 3 ori pe săptămână. E răsfăț pentru corp. În plus, cel mic e atât de activ, încât mă ține mereu în mișcare, așa că nu e nici un secret. În familia noastră, și soțul, și cel mic adoră dulciurile, deci orice le-aș face, pentru ei toate sunt preferate. Tradiționale rămân a fi deserturile casei.

4

Cine sunt oamenii cărora ați dori să le mulțumiți pentru inspirație, sprijin și succesul de care vă bucurați în prezent? Le puteți dedica aceste rânduri.

Când am făcut primii pași în acest domeniu, nu eram încrezutoare că anume asta e ceea ce vreau să fac, mă întrebam dacă o să reușesc, dacă o să fac față, dacă o să le placă clienților. Sigur, am avut și eșecuri, însă mereu am fost susținută de Vlad – soțul meu. La început poate nu erau atât de gustoase torturile mele, însă el așa le mai lăuda!

El e cel care testează experimentele mele și e cel mai mare critic al meu, cel care mă susține în toate începuturile mele, iar asta mă motivează să merg mai departe. Mulțumesc și fetelor gospodine din grupurile culinare din care fac parte, deoarece multe sfaturi am primit atunci când am avut nevoie; au găsit timp pentru a-mi explica unde am greșit și cum ar trebui să fie corect.

16730565_1793733287544640_6788267505718936069_n

Gândul scris are mare putere putere de realizare. Vorbiți-ne despre aspirații, potențialul afacerii dulci și dacă planificați să reveniți acasă cu o activitate similară.

Îmi place mult ceea ce fac acum, sunt entuziasmată de noua mea pasiune și tind spre mai mult. Acum nu pot spune decât faptul că am anumite idei, vreau să cresc profesional și, de ce nu, să deschid un colțișor dulce de rai. Cu Doamne-ajută și cu susținerea familiei, sper ca într-o zi să vă pot invita la o cafea irlandeză, cu un desert marca BeeSkweet. 🙂

Sigur, aș vrea să putem reveni acasă. Încă nu planificăm, deoarece aici familia noastră a renăscut, aici ne simțim acasă…dar niciodată nu spune niciodată, viața are multe surprize.

17498728_1810714159179886_8500952326099328823_n

A devenit tradițională această întrebare, dar nu vom renunța să o pun: ce mesaj ați avea de transmis femeilor migrante, din Republica Moldova?

Indiferent de unde ne-am afla, să rămânem solidare. Nu uitați să fiți fericite, pentru că fericirea e acolo unde te simți împlinită și iubită.

Cu siguranță merităm tot ce e mai bun!

Urmați-vă visurile, tindeți spre afirmare cu dăruire și pasiune. Atunci, succesul nu se va lăsa mult așteptat.

Vă mulțumim nespus pentru acest interviu și de-abia așteptăm să ne invitați la cafenea. Mult succes!

11986318_945569882174342_3157976134052056790_n

Foto: Arhiva personală, BeeSkweet