„Hibrizi, polenizare, laborator” sunt cuvinte pe care le folosește cel mai des în vocabular și asta pentru că este pasionată de… porumb. Cercetătoarea Silvia Mistreț studiază această cultură de 26 de ani. Aflați din interviul de mai jos de ce trebuie să dezvoltăm știința din țara noastră și de ce 80 la sută din suprafața cultivată cu porumb din Belarus îi aparține Silviei Mistreț? Silvia Mistreț, profil:
Universitatea Agrară din Republica Moldova
Secretar Științific în cadrul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”
Coordonează examinarea tehnică a realizărilor din Laboratorul de testare a hibrizilor

Silvia Mistreț a ales domeniul agricol din întâmplare, încă din adolescenţă. A cunoscut o persoană care a motivat-o să aleagă această cale. Aşa a ajuns să depună actele pentru a studia la Universitatea Agrară şi, mai apoi, să cerceteze porumbul. Bogăţia ei rămân copiii. Fiica a studiat economia la Bucureşti şi este stabilită acolo, iar fiul îi calcă pe urmele cercetării şi studiază tehnica maşinilor agricole.

Silvia Mistreț cu mai mulți colegi în laborator

Silvia Mistreț face parte din echipa cercetătorilor, autorii mai multor hibrizi de porumb printre care și ,,Porumbeni 176″. Acest hibrid este cultivat pe larg din 2011 în Republica Belarus. Specificul acestuia este rezistența la temperaturi scăzute și o productivitate mai înaltă. Un alt hibrid de porumb cultivat acolo este și ,,Porumbeni 270″. Este rezistent la cădere, tolerant la boli şi dăunători. Astfel 80 la sută din suprafața cultivată cu porumb în Belarus este cu hibrizi din Republica Moldova, elaboraţi de către Silvia Mistreţ. 

A crește porumb înseamnă a crește copii. Elaborarea unui hibrid e o creație, un proces continuu la care asiști, pentru care muncești zi de zi. Vara creăm aceste culturi, le polenizăm, toamna vedem produsul. Hibridul se formează prin îmbrățișarea a două forme parentale – forma mamă și forma tată. Noi creăm forme parentale. Ne străduim să le modelăm. Căutăm ca între ele să fie o capacitate de combinație reușită. Când vezi hibridul cât este de sănătos, culoarea bobului este intensă, arată bine, te cuprinde un sentiment de mândrie. Este extrem de interesant și te atrage să produci și alți hibrizi. Uneori condițiile nefavorabile afectează negativ cultura, atunci analizăm toate aspectele, neajunsurile ca să avem rezultatul scontat.

Silvia Mistreț în Coboru, Polonia

La ,,Noaptea Cercetătorilor” (astăzi) venim cu semințe de prorumb pentru floricele și vom prezenta mai mulți hibrizi. Acestea sunt realizările noastre.

Planificăm să multiplicăm, să menținem și alte culturi, plante medicinale. Însă direcția esențială de cercetare rămâne porumbul. Ne propunem crearea unor hibrizi cu un procentaj ridicat de amidon. Porumbul este solicitat în uz alimentar, în furajeria animalelor, este o cultură ce ne salvează chiar și în perioade de secetă. E universală, rezistentă. Oamenii ne cunosc și solicită semințe, suntem foarte solicitați primăvara. 

Silvia Mistreț cu mai mulți colegi în satul Nimereuca, cercetare în teritoriu

Suprafața de cultivare în Republica Moldova cu hibrizii Porumbeni este de 65-70 la sută. Pentru ca agricultura să fie profitabilă în țară este necesară implementarea operativă a realizărilor ştiinţifice, să fie o conlucrare între mediul ştiinţific şi producătorii agricoli.

 

În toate ţările dezvoltate ştiinţa este susţinută şi promovată, deoarece dezvoltarea şi progresul este realizat doar prin realizări ştiinţifice.

Silvia Mistreț și mai mulți colegi

Îmi plac foarte mult florile, le îngrijesc cu minuțiozitate și multă dragoste. Iar, în ultima perioadă am descoperit o altă pasiune – faţă de goblen, am realizat peste 30 de lucrări.