Meteorologii ne promit o vară călduroasă – vom simţi tot mai mult acţiunea razelor solare. Chiar dacă căldura ne bucură, e bine să ţinem cont de efectele caniculei asupra organismului nostru. Medicul de familie Anatolie Mocănaşu ne oferă câteva sfaturi pentru evitarea problemelor legate de supraîncălzire. Prevenirea hipertermiei
În primul rând, încearcă să eviţi expunerea la soare între orele 11.00 şi 18.00. Dacă nu poţi evita ieşirile din casă în acest interval de timp – bea zilnic 1,5-2 litri de lichide, ca să te hidratezi.

Medicul ne atenţionează să avem grijă de unde cumpărăm apa. Există sortimente de lichide care depăşesc concentraţia maximă de bariu şi nitriţi – sunt toxici pentru organismul nostru, mai ales în perioada caniculară. Din acest motiv, citeşte atent conţinutul sticlei de băutură răcoritoare pe care vrei să o bei.

Se recomandă şi consumul fructelor şi legumelor cu conţinut mare de apă – pepene verde, pepene galben, castraveţi, roşii etc. Medicul ne avertizează că în zilele caniculare este interzis să bem alcool sau lichide cu un conţinut ridicat de cofeină – acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea organismului de luptă împotriva căldurii.

În astfel de zile, poartă haine lejere, din fibre naturale și de culori deschise. Când te expui la soare – nu uita nici de pălării sau şepci.

Dacă vorbim de copii – nu le permite ieşirea afară în orele caniculare. Sunt interzise şi duşurile cu apă rece, pentru că există pericolul de șoc termic.

Și dacă totuși s-a întâmplat?
Uneori problemele cauzate de caniculă apar după câteva zile de călduri excesive. Acestea se manifestă prin somnolenţă, senzaţie de slăbiciune, oboseală, somn agitat sau insomnie. Le poţi combate prin odihna în locurile răcoroase şi consumul de lichide. Se mai recomandă vizita la medic.

O altă afecțiune care apare în timpul caniculei, după spusele doctorului A. Mocănașu, este șocul hipertermic. Sunt expuşi riscului crescut de hipertermie bătrânii, copiii, femeile gravide, bolnavii cu maladii cronice (în special cardiace şi respiratorii).

Primul ajutor în caz de insolaţie sau hipertermie
Pielea devine foarte caldă, roşie şi uscată, apar dureri de cap violente, starea de dezorientare, pierderea cunoştinţei şi convulsiile? Cheamă urgenţa. Până la sosirea acesteia, bolnavul trebuie dus la umbră în poziţie culcată, cu picioarele ridicate puţin sus. Se recomandă să fie udat niţel cu apă rece. Atunci când starea persoanei trezeşte îngrijorare, este interzis consumul de lichide. Dacă nu se acordă îngrijiri rapide, şocul hipertermic poate fi fatal.

În cazul supraexpunerii la cald, este necesară o perioadă de odihnă de 24 de ore. Trebuie evitate activităţile fizice extenuante şi continuată rehidratarea organismului cu lichide. Majoritatea persoanelor încep a se simţi mai bine în câteva ore.

Distribuie articolul: