În ultima perioadă timpul a devenit un lux, iar lipsa de organizare provoacă grave probleme, în mod special, în cadrul unei familii. Copiii solicită foarte mult timp şi, astfel, implică şi o educaţie minuţioasă atunci când scopul este un comportament manierat. 

Modul în care respectă regulile de conduită părintele sunt esenţiale pentru dezvoltarea copilului. Corectitudinea, regulile de siguranţă, comportamentul cu alţi copiii, folosirea formulelor de adresare, de politeţe, respectarea cuvântului, dezvoltarea carismei, folosirea unui limbaj corect şi coerent sunt atribute esenţiale ce vorbesc despre o bună educaţie. În cazul în care a comis vreo greşeală nu este etic să-l corectaţi de faţă cu persoane străine.

Dorina Artsene , Nona Marina si fetitele eiVă recomand să păstraţi un echilibru între blândeţe şi autoritate, să-i oferiţi cât mai multe opţiuni, să acordaţi importanţă regulilor stabilite, să-i ajutaţi să-şi dezvolte simţul respectului de sine şi încrederea în propria persoană. Evitaţi să spuneţi că “nu e voie”, în schimb, explicaţi-i cât de dăunător sau ce efecte negative ar produce. Folosiţi cât mai rar posibil expresiile “de ce e nota 8 şi nu 10”, “trebuie să faci aşa…. sau altfel…”, ci, dimpotrivă, cultivaţi-i încredere şi dorinţa de a deveni mai bun.

Evitaţi să faceţi comparaţie cu alţi copiii, oferiţi-le alte exemple de personalităţi, motivaţi-i prin alte metode. Competiţia cu semenii lor nu este întotdeauna benefică şi poate produce invidie sau lipsă de respect faţă de propria persoană. Totodată, aveţi grijă ca micuţii să aibă un comportament decent şi în familie. Repetaţi de câte ori va fi nevoie necesitatea respectării bunelor maniere, începând de la o vârstă fragedă. Bineînţeles, învăţaţi-i câte puţin, nu îi aglomeraţi cu prea multă informaţie.

Dorina Arsene, consilier de bune maniere

ABeZe

Distribuie articolul: