Prima zi de grădiniță se aproprie cu pași rapizi, iar tu nu știi cum să-ți pregătești copilul pentru marea schimbare din viața sa? Educatoarea Aurelia Covalschi de la Gradinița Nr. 25 din capitală vine cu un șir de recomandări pentru a te ajuta să treci mai ușor peste perioada de acomodare.

Cu o experiență vastă în domeniul instructiv- educativ, Aurelia Covalschi, iubitoarea de copii și de frumos, vine în sprijinul părinților, care au început deja pregătirile pentru marea zi – acea în care își vor da copilul la grădiniță.

Pentru început, haideți să facem cunoștință cu specialistul nostru:

„Am o carte de vizită dinamică şi în continuă transformare, dar declaraţia mea de apreciere personală începe cu „Sunt educatoare”. Nu există artă mai frumoasă decât arta educației. Pictorul, sculptorul fac doar figuri fără viață, dar educatorul creează un chip viu. Chiar și așa, pot afirma că fiecare vârstă este frumoasă în felul său. Spun acest lucru, pentru că, pe lângă profesia actuală, am activat și în cadrul unei instituții superioare de învățământ, acolo unde am citit ore studenților, oameni cu caractere deja formate. Acum, însă „șlefuiesc” asemeni unui giuvaer asupra unor nestemate pe nume – Copii”, ne-a mărturisit Aurelia Covalschi, educatoare a unei grădinițe din Chișinău.

Aurelia Covalschi

„La grădiniță, pe tot parcursul zilei copiii sunt încadrați în diverse activități, susțin diferite examene: și de cunoștințe, și de omenie și de tărie sufletească. Însă, până a se simți în largul lui, copilul trece prin mai multe stări emoționale, de care sunt răspunzători, în egală măsură, atât educatorii, cât și părinții”, a adăugat educatoarea.

 

3

4

Și dacă unii aleg ca micuțul să frecventeze grădinița încă de la doi ani, alții amână acest termen. În ambele cazuri, însă, părinții au emoții, îndoieli și suspiciuni. Aurelia Covalschi vă spune câteva sfaturi prețioase pentru părinții care sunt la început de cale.

1.Pregătește copilul pas cu pas:

„Înainte de a căuta o grădiniță bună, ar trebui să-ți înveți copilul câteva lucruri elementare. Pentru început, repetați împreună cum îl cheamă, câți ani are sau cum se numesc părinți. Până a frecventa grădinița, micuțul trebuie să mai poată mânca și a se îmbrăca singur. Încearcă să-i explici aceste lucruri încă de mic.

5

2.Prima zi nu este cea mai importantă

Plânsetele și refuzul de a intra în grupă apar în următoarele zile. Deși mulți părinți cred că anume prima zi este cea mai importantă, lucrurile nu stau deloc așa. Asta pentru că micuțul nu înțelege încă, prea bine, unde merge și nici nu își dă seama că îl lași acolo. Chiar dacă mama sau tata îi spune de nenumărate ori că nu îi va fi alături o anumită perioadă de timp, copilul nu conștientizează, însă acest lucru. Copiii nu au noțiunea timpului, degeaba îi spui că te întorci după amiază sau după două ore. Important este ca ei să fie siguri că după un timp, părinţii sunt iarăși alături.

6

3.Comunicarea – factorul definitoriu

Cel mai important factor educațional este conversația din familie. Chiar dacă cel mic este capricios, obraznic sau supărăcios, nu confunda comportamentul lui cu lipsa de maniere. La vârsta de 3 ani, piciul trebuie să cunoască și să respecte regulile de politețe. Totodată, nu este devreme de a-l învăța să utilizeze formule precum „te rog”, „mulțumesc”, „bună ziua”, „la revedere”. Adresează-te politicos atât lui, cât și celorlalți din casă sau mediul în care se află copilul. În acest mod, devii un exemplu. Pe de altă parte, nu uita să-l feliciți și să-l lăuzi ori de cîte ori micuțul dovedește un comportament bun.

7

4.Nu insista ca micuțul să facă tot din prima

Începe din timp să-l familiarizezi cu ideea că va merge la grădiniță. Majoritatea părinţilor o înfăţișează ca pe un loc extraordinar, cu copii prietenoși și multe jucării. Nu te panica, însă dacă la început piciul tău  se va juca singur la grădiniță. El încă nu știe să împartă jucăriile cu alți colegi.

8

5.Permite-i să-și ia la grădiniță jucăria preferată

Din cele mai vechi timpuri, jucăriile au facut deliciul copiilor și au fost considerate esențiale pentru dezvoltarea acestuia. Știind că are lângă el jucăria pe care o adoră, se va simți mai în siguranță.

9

6.Ia-l mai devreme de la grădiniță în primele zile

Acest lucru se poate face treptat, prin prelungirea programului în fiecare zi cu câte o oră.

10

117.Nu uita să-i spui că îl iubești

Cel mic are nevoie de încredere, afecțiune și susținere. Cea mai bună metodă de a-i oferi aceste lucruri este să-I spui că îl iubești. Chiar și atunci când plânge la plecarea ta din grupă, repetă-i acest lucru și nu fugi de la fața locului. Este important să-ți iai rămas bun.

 

12

8.Nu te îngrijora dacă nu povestește ce face la grădiniță.

Până a trece perioada de acomodare, copilul are nevoie de timp. Nu ai de ce să îți faci griji dacă nu îți povestește ce a mâncat sau ce lucruri noi a învățat. Dacă dorești, le poți afla chiar de la educator.”

13

 

Pe final am încercat să aflăm de la domna Covalschi ce înseamnă un educator bun și cum acesta inspiră încredere părinților?

„Un educator bun are ochi pentru a privi și a lăuda zi de zi munca copiilor săi; o minte ageră pentru a gândi și a ști cum să îl ajute pe fiecare copil în parte; buze pentru a zâmbi și a mângâia cu vorbe dulci în fiecare dimineață; urechi pentru a asculta toate poveștile fiecăruia în parte; brațe pentru a încuraja, a ajuta, a îmbrățișa; o inimă mare pentru a iubi fiecare copil; picioare pentru a duce și ghida. Un educator bun e ca o lumânare: se consumă pe sine pentru a lumina pe alții”, a conchis Aurelia Covalschi.

14

Foto: Arhivă Personală

Autor: Mihaela Beșelea