Ancorat în bucla trecutului său colonial recent, acest arhipelag îndepărtat de 15 insule este una dintre cele mai mari comori ale turismului colonial. Exponentul maxim al luxului, îmbină cea mai sălbatică natură cu impresionante plaje de corali scăldate de Oceanul Indian.

Pentru că dacă Seychelles oferă vizitatorilor ceva, este exclusivitate. Majoritatea hotelurilor se feresc de conceptul all-inclusive din Caraibe; nici studenți care sărbătoresc sfârșitul de an, nici discoteci deschise până în zori, nici brățări cu care să-ți potolești setea până te îmbăta. Seychelles este un balsam al plajelor eterne și al naturii imposibile care te invită să uiți de zgomotele lumii. În orice caz, capitala sa, una dintre cele mai mici de pe planetă cu doar 26.000 de locuitori, ne va readuce pentru o clipă în forfota civilizației.

 

ÎNTRE MUNȚI ȘI PLAJE
Amplasat pe insula Mahé, cea mai mare din întregul arhipelag, Victoria este un oraș fermecător în miniatură care concentrează cultura țării într-o mână de străzi exotice. Înconjurat de munți de granit și vegetație disperată, este un exemplu clar de arhitectură colonială africană colorată, presărată cu clădiri jucăușe din lemn de toate culorile. Este micul său Muzeu Național de Istorie, construit în 1885, cea mai veche construcție a sa. Și poate că mica sa replică a lui Big Ben, în sensul giratoriu principal al orașului, este și cel mai reprezentativ monument al său; argintiu si inaltime de abia trei metri, este situat la intersectia celor mai importante doua strazi, nu departe de locul in care pana nu demult se afla singurul semafor din toate Seychelles.

Victoria nu este un oraș cu clădiri foarte înalte. De fapt, în arhipelag exista interdicția de a construi clădiri mai înalte decât un palmier pentru a nu rupe armonia paradisului. Și așa a fost timp de zeci de ani până la sosirea unui șeic care, dintr-o lovitură de carnet de cecuri, a schimbat norma și a început să construiască arhitecturi ceva mai zvelte. Totuși, nu vă așteptați la zgârie-nori mari în Seychelles.

Încă în Victoria, o vizită la piața acesteia este obligatorie, unul dintre puținele locuri unde se ia temperatura populației locale; peștele proaspăt, legumele și condimentele sunt sufletul acestui souk din Seycheluá, care poate ne duce înapoi la origini; Pe lângă turism, unul dintre motoarele economice ale regiunii este exportul de scorțișoară și nucă de cocos.

Tocmai condimentele și ierburile aromatice sunt cele care dau caracter gastronomiei arhipelagului, îmbinate între tradițiile creole, franceze, chineze și indiene. Rezultatul este o explozie de sosuri și arome care revin iar și iar la usturoi și ghimbir, ardei iute și, bineînțeles, fructe: papaya, mango, ananas, guava, grapefruit sau fructul pasiunii. Alte lucruri: citronelle este un ceai tipic din plante, calou este suc de cocos fermentat, Takamaka este cel mai faimos brand de rom din țară, aproape o religie, iar Seybrew și Eku sunt berile lor locale.

Nu departe de Victoria, sus pe munte, Mission Lodge este o altă răsturnare a trecutului; fosta scoala pentru copiii sclavilor eliberati in secolul al XIX-lea, astazi este un punct de belvedere declarat patrimoniu mondial UNESCO. Balconul a fost construit în 1972 pentru vizita în țară a Reginei Elisabeta a II-a a Angliei -care a inaugurat și singurul aeroport internațional-, iar priveliștile asupra coastei de vest a orașului Mahé sunt neprețuite. Un alt selfie de luat ca suvenir.

OFERTA DE HOTEL
Și după istorie și cultură vine odihna. Pentru că oferta hotelieră din Seychelles este una dintre marile sale revendicări. Luxul de pe plajă a crescut la maximul său exponent; filosofia zen a vilelor sale; tratament personalizat; exclusivitate ridicată la cub; nu merge mai mult de cinci stele; turism premium. Un mic gust din această filozofie este Hilton Seychelles Northolme Resorts & Spa, la câțiva kilometri de capitală. Intimitatea vilelor sale cu piscine, care coboară pe coasta muntelui până la țărmurile Oceanului Indian, contrastează cu atmosfera relaxată a barului său de gin The Lower Deck, unde mixologii din întreaga lume fac adevărată magie.

Și atenție: se spune că Ian Fleming a fost un client obișnuit al acestui hotel și trebuie să fi fost inspirat de apusurile sale insultătoare pentru a scrie unele dintre romanele lui James Bond. Și de parcă camerele private nu ar fi suficiente, există șansa de a privi apusul din altă perspectivă: Creole Travel Services organizează croaziere de-a lungul coastei la bordul unui iaht, completate cu cocktail-uri și aperitive locale.

Distribuie articolul: