Sexul programat pentru a concepe un copil este o metodă adoptată de multe cupluri. Multe cupluri apelează la sexul planificat pentru concepție după ce au încercat să aibă un copil de mai bine de 6 luni – un an. Zilele cele mai bune pentru a rămâne însărcinată

Există o multitudine de factori care afectează șansele de a rămâne însărcinată. Vârsta, antecedentele medicale, starea generală de sănătate, modul de viața și alți factori afectează șansele unei femei de a concepe.

Nu poți avea un control total asupra acestor factori. Cel mai important factor ce afectează șansele de a rămâne însărcinată este însă ceva ce poate fi controlat de către tine și partenerul tău: timpul și frecvența sexului în timpul “ferestrei” fertile.

Ce este fereastra fertilă?

Fereastra fertilă este compusă din zilele ciclului menstrual în care sarcina este posibilă. Lungimea acestei faze fertile este determinată de durata maximă de viață a spermei partenerului și a ovulului tău. Sperma poate supraviețui maxim cinci zile în fluidul cervical fertil, iar ovulul tău până la o zi.

Fereastra fertilă teoretică a ta este de șase zile, adică cinci zile înainte de ovulație și o zi de ovulație propriu-zisă. Ai șansa să concepi numai atunci când faci sex în aceste zile. Acest lucru înseamnă că este tehnic posibil să rămâi însărcinată ca urmare a sexului în oricare din aceste șase zile. Practic însă, șansele de a rămâne însărcinată cresc dramatic dacă faci sex cu două zile înainte și în ziua ovulației. Fereastra fertilă, realist vorbind, este practic de trei zile. Aceasta este o situație ideală, dar nu este esențial să restricționezi sexul la o zi sau două înainte de ziua în care crezi tu că vei ovula. Momentul exact când o femeie va ovula într-un anumit ciclu menstrual este foarte greu de prezis. Depinde în parte de lungimea ciclului menstrual, deși studii recente au demonstrat că fereastra de ovulație poate varia mai mult de o sigura dată, chiar dacă ciclul menstrual este regulat. Acesta este un motiv pentru care experții în ferilitate recomandă să faci sex la fiecare două trei zile pe parcursul ciclului menstrual, fără să te concentrezi numai asupra zilelor în care crezi tu că vei ovula.

Cum afli ziua ovulației?

Unele femei sunt foarte conștiente de perioada în care ovulează. Alte femei nu observă nicio schimbare vizibilă. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, trebuie să fii foarte atentă la schimbările care se produc în corpul tău ce îți pot spune când te apropii de ovulație.

Ele pot începe cu trei săptămâni înainte să îți vină următoarea menstruație și includ:

• Scurgeri vaginale mai abundente, mai lichide și de culoare albicioasă

• Dorința sexuală crescută

• Ușoare stare de discomfort într-o parte a abdomenului

• Dureri de sâni

• O creștere mică a temperaturii bazale, detectabilă dacă îți iei temperatura în fiecare dimineață după ce te trezești, specifică pentru următoarele două zile după ce ai ovulat. Poți să îți afli astfel ciclul menstrual dacă ții o evidență a temperaturii bazale pentru câteva luni.

Poti să afli perioada fertilă și folosind calculatorul de fertilitate sau abonându-te la newsletterul de fertilitate personalizat.

Menstruația neregulată și perioada fertilă

Cu cât ciclurile menstruale sunt mai neregulate, cu atât este mai dificil să prezici ovulația. Cu toate acestea, dacă ovulezi, înseamnă că dacă faci sex de două sau trei ori pe săptămână sunt șanse mari să concepi.

Majoritatea femeilor au 12 menstruatii pe an, dar unele femei au mai puțin cu una sau mai multe. Stresul, exercițiile fizice în exces, scăderi sau creșteri mari în greutate, toate pot întrerupe temporar menstruația.

Să presupunem că ciclul tău menstrual este într-o lună 28 de zile, apoi 21 de zile și apoi 32 de zile. Ține o evidență a ciclurilor menstruale timp de câteva luni. Scade 17 din cel mai scurt ciclu si 11 din cel mai lung. Zilele intre cele doua cifre sunt cel mai probabil zilele fertile.

Dacă ciclurile menstruale sunt foarte neregulate și au mai mult de 35 de zile între ele sau chiar mai mult, ar trebui să ai în vedere consultarea unui specialist în fertilitate pentru a verifica și alte cauze ale ciclurilor neregulate, ca sindromul polichistic ovarian, disfunctța ovariană, disfuncția tiroidiană, scădere sau creștere excesivă în greutate sau nivel ridicat de prolactină.Ce pot să mai încerc?

Majoritatea experților sunt de părere că pentru majoritatea cuplurilor faptul că fac sex de două, trei ori pe săptămână, este de ajuns pentru a-și maximiza șansele de a concepe. Merită să încerci această modalitate cel puțin pentru câteva luni înainte să începi să planifici sexul în funcție de ovulație sau să consulți un specialist în fertilitate.

Sursa: www.copilul.ro

Foto: csid.ro

Distribuie articolul: