De regulă, odată ce afli că ești însărcinată, te lupți cu insomnia, cu grețurile și nu mai ai chef de a te bucura de viața de cuplu. De unde vine lipsa de atracție sexuală? Sau poate îți este teamă să nu-i faci rău fătului din burtică.

Da, sexului în timpul sarcinii, fiindcă…

Copilul este protejat în uterul tău de lichidul amniotic. Romanița Vieru, medic ginecolog la Policlinica Nr 2 din Chișinău, ne liniștește și ne asigură că sexul nu înrăutățește starea de sănătate în această perioadă.

„La unele femei dorința și caracteristicile fiziologice sunt mari, iată de ce se poate continua viața sexuală ca și înaintea sarcinii, până foarte aproape de momentul nașterii.” Medicul spune că, de regulă, apetitul sexual al femeii însărcinate diferă în funcție de trimestrul gravidității.

Sexul pe trimestre

în primul trimestru al sarcinei libido-ul femeii este redus, fiindcă acum organismul suportă diferite schimbări hormonale.

însă într-al doilea trimestru de sarcină, apetitul își revine. în unele cazuri, s-ar putea să ai o dorință sexuală nestăpânită, chiar mai mare decât era înainte de sarcină. Este cea mai bună perioadă din punct de vedere emoțional. Simptomele neplăcute (ca greața sau amețelile) dispar, iar energia revine și vei avea un apetit sexual mult mai crescut, datorită circulatiei sangvine intense din zona pelvină.

în ultimele trei luni ale sarcinii, apetitul sexual adesea e redus, din nou. Burtica rotunjită te poate face să te simți ca un balon și să nu dorești să se apropie nimeni de tine. O scădere a dorinței sexuale se manifestă mai ales la sfârșitul sarcinii, în apropierea momentului nașterii, fiindcă în această perioadă fătul atinge greutatea maximă și te simți epuizată și obosită. Mobilitatea corpului este redusă, iar mișcările din timpul actului sexual pot fi un efort considerabil.

Totuși, doctorul Romanița Vieru ne asigură că și acum este permis sexul, însă cu unele recomandări. „Dacă nu există motive medicale de abstinență, atunci trebuie să ținem cont de două aspecte importante: de partener și de poziția femeii în timpul actului sexual.”

în primul rând, ca să nu apară neînțelegeri legate de viața sexuală, femeia trebuie să discute cu partenerul, iar el la rândul său să înțeleagă că nu e bine ca acum partenera să fie supusă unor presiuni psihice.

într-al doilea rând, odată cu creșterea burticii, schimbarea pozițiilor este necesară pentru a te simți bine. Iată ce recomandă doamna doctor: „Pozițiile comode, care nu creează presiune asupra abdomenului femeii sunt foarte importante acum, fiindcă astfel putem fi siguri că nu va fi afectată dezvoltarea fătului. Acest lucru poate fi valabil și după nașterea copilului.”

Atenție!

Dacă totuși avem o sarcină dificilă sau, și mai important, dacă am suferit înainte de aceasta un avort spontan, doamna doctor ne atenționează că avem restricții în privința sexului. „în timpul actului sexual nu ar trebui sa ai dureri atunci când uterul se contractă în timpul orgasmului. Dacă există senzații neplăcute, e bine să vorbești cu medicul tău.”

Ginecologul mai spune că partidele de sex din timpul sarcinii cer o dublă igienă din partea ambelor parteneri. „Un motiv pentru care se cere o atenție mai mare asupra igienei e riscul crescut al infecțiilor. Microbii inofensivi în mod obișnuit, pot deveni foarte periculoși pe parcursul sarcinii.” Astfel, se recomandă chiar folosirea prezervativului.

Dar dacă medicul îți interzice să ai relații sexuale în timpul gradivității sau pur și simplu nu ai chef, acest lucru nu trebuie să îți pericliteze relația de cuplu. La cât de sentimentali sunt viitorii părinți, o cină romantică la lumina lumânărilor, ghicind ce nume va purta bebelușul atunci când îl va aduce barza, poate înlocui cu succes o partidă de sex.

Distribuie articolul: