După ce şase ani în urmă a stârnit numeroase controverse, dar şi admiraţia celor care au apucat să-l răsfoiască, „Sex şi Perestroika” renaşte, însă de data sub forma unui spectacol. Este vorba despre primul roman al scriitorului și jurnalistului Constantin Cheianu, care povestește momente din istoria poporului nostru în anii destrămării Uniunii Sovietice, direct pe scena unui teatru din capitală, scrie JurnalTV.  

sex & perestroikaRevoltă, sarcasm, satiră, ironie, dar și autoironie – sunt sentimenteleculese din paginile celui mai recent volum semnat de Constantin Cheianu, care își vede „mis en scena” în premieră, azi și mâine la Tipografia 5.

„Am scris acest roman timp de șapte luni, din toamna lui 2008 până în primăvara lui 2009, spune Cheianu despre roman. Evenimentele din 7 aprilie 2009 se întâmplau atunci când încheiam tocmai cartea. De fapt, acest roman a izvorât dintr-o mare amărăciune, în plin apogeu al guvernării comuniste – atunci dezamăgirea și revolta mea atinseseră și ele apogeul”, mai spune scriitorul.

„Sex & Perestroika” este o carte de memorii, a unor evenimente produse acum peste 20 de ani, în 1989. Paginile romanului cuprind atât scene erotice, cât și proteste stradale, la care autorul, identificat drept personaj central, a luat parte. 

Cheianu„Poate sfidez niște stereotipuri, poate vorbesc prea îndrăzneț despre niște lucruri, pentru că în acest roman, un act erotic este descris mult mai detaliat decât s-a făcut în alte cărți editate la noi”, mai spune autorul pentru sursa citată.

Doi colegi și prieteni ai scriitorului au fost cei acre, acum doi ani, s-au gândit că acest roman ar fi potrivit pentru un spectacold e teatru, ceva mnai diferit însă. Mihai Fusu îl joacă în spectacol pe personajul central, iar Luminița Țîcu este regizorul care s-a aventurat să pună în scenă o carte atât de discutată și controversată. Aceasta declară că s-a lucrat foarte mult pentru ca spectacolul să fie la înălțimea greutății romanului.

„Cumva mă regăsesc în aceste momente, deoarece fac parte din aceeași generație și am trăit din plin acele momente”, spune actorul Mihai Fusu. Spectacolul este însoțit de proiecții cinematografice, animații și imagini din arhive, colaje și imagini mai vechi, reprezentative pentru poporul nostru.

Distribuie articolul: