Specialiștii susțin că sexul în timpul sarcinii poate fi deopotrivă sigur și plăcut, secretul constând în identificarea pozițiilor potrivite pentru ambii parteneri și în adoptarea unei atitudini deschise față de legătura intimă a cuplului. Totodată, ginecologii-obstetricieni se împart în două categorii: cei tradiționaliști, care nu agreează niciun fel de relații sexuale în timpul celor nouă luni de sarcină și una post natală și cei mai moderni, care pot recomanda doar anumite perioade când relațiile sexuale sunt chiar periculoase pentru o gravidă cu sarcina mai complicată sau cu patologii. 

Despre necesitatea sau pericolul relațiilor sexuale în timpul gravidității am discutat cu Zinaida Sârbu, conferențiar universitar, doctor în științe medicale, medic obstetrician – ginecolog de categoria superioară.

Sexul cu o gravidă este un tip de relații mai special, mai precaut?

Este sănătos pentru o femeie şi pentru relaţia cu partenerul ei să aibă o viaţă sexuală împlinită în timpul gravidității. Ascultați ce sentimente vă prezintă corpul şi recunoaşteți că doriți să efectuați acel act sexual, sarcina aduce schimbări de dispoziție în cuplu. Femeia sănătoasă, datorită schimbărilor hormonale din timpul sarcinii se simte foarte feminină şi dispusă să facă sex. În mare măsură, hormonii sunt responsabili de acest lucru, deoarece aceștia accentueaza sensibilitatea sânilor şi a organele genitale.

Totodată viitorul tatăl poate simți mândria de tată, şi la acelaşi timp anxietate în fața noilor responsabilităţi, compătimire faţă de partenera sa, iar în unele cazuri, el este chiar gelos pentru interesul crescut față de sarcină, manifestat de gravidă. Toate acestea pot afecta sentimentele reciproce şi dorinţa de a avea relaţii sexuale în timpul sarcinii.

Zinaida SîrbuPentru majoritatea femeilor, actul sexual în timpul sarcinii este posibil în condiţii de siguranţă. Aceasta înseamnă că în sarcina normală, care progresează fiziologic, sexul nu este în nici un fel dăunător pentru copil, fiindcă fătul este bine protejat în uter: lichidul amniotic este practic ca o pernă care înconjoară micuțul, iar dopul de mucus gros acționează ca un sigiliu care ține cervixul strâns pentru a-l proteja împotriva infecţiilor.

Dăunează sperma dezvoltării sarcinii sau este inofensivă?

Este greșită părerea că sperma poate influința cumva negativ fătul. Aceasta probabil vine din cauza că este demonstrat că maladiile cu transmisie sexuală se pot transmite la făt cu consecințele negative în funcție de ce agent patogen a provocat boala. Și în aceste împrejurări există o soluție – folosirea prezervativului în timpul actului sexual. Deşi un orgasm poate provoca unele contracţii uterine, ele nu sunt de lungă durată, dispar în primele 5-10 minute după sex. Totodată sexul trebuie evitat când medicul stabilește prezența complicațiilor sarcinii ca:

1. Risc de avort spontan

2. Risc de naștere premature

3. Placenta previa

4. Prezența infecției acute

5. Risc de decolare a placentei normal inserate: polihidramnion, sarcini multiple etc.

6. Hipertensiune arterială de orice geneză

7. Ruperea la orice termen a membranelor amniotice

În cazurile sus menționate sexul poate provoca avort spontan sau naștere prematură, hemoragie cu diferit grad de implicare în complicații a mamei și a fătului. Iată de ce cuplul care așteaptă un copil trebuie să ceară sfatul medicului ginecolog cu referire la modul și termenele când sexul nu este periculos.

Când este permis și când e interzis ca o gravidă să aibă relații sexuale?

Pentru marea majoritate a cuplurilor graviditatea este un timp al libertății sexuale. Totodată  în această perioadă cuplul trebuie să efectueze unele ajustări pentru confortul lor în funcție de termenul sarcinii.

Sex cu o gravidaDacă în primele 12 săptămâni de sarcină monofetală fiziologică, uterul nu iese de după simfiză – os al bazinului femeii, totul în relația sexuală poate rămâne ca înainte.

Începând cu trimestrul doi de sarcină, din cauza că uterul începe să se lărgească, apar unele particularități. Aici a venit momentul să comunicați deschis, impreună puteți găsi idei diferite despre faptul cum să se producă actul sexual.

Cu toate acestea, sexul în timpul sarcinii ar trebui să fie ușor altfel decât cel obișnuit. Anumite ajustări trebuie efectuate din cauza că femeia gravidă este acum mai fragilă, burta ei este proeminentă şi tot corpul ei s-a schimbat. Medicii, de obicei, sugerează poziţii de sex alternative pentru cuplurile ce practică relațiile sexuale în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, pentru a evita orice complicaţii – experimentați cu poziţii sexuale noi!

Menționăm că în timpul sarcinii, mai ales în trimestrul III, gravida nu trebuie să stea pe spate deoarece greutatea uterului cu tot cu făt, cât și greutatea partenerului pot conduce la dezvoltarea sindromului “venei cave inferioare” – când datorită presiunii execitate pe vena cavă inferioară, o venă mare care aduce sânge la inima gravidei, poate produce ameţeli, accelerări ale bătăilor de inima și chiar pierderea de cunoștință.

Distribuie articolul: