Deși e licențiat în artă și design, Sergiu Stanciu, creionează și implementează politici de tineret din Moldova. Viceministrul Tineretului și Sportului știe bine problemele generației tinere și are, în acest sens, o listă generoasă de activități pentru anul viitor. Unde îl regăsim în timpul liber, în 2014, dar și peste zece sau 20 de ani, aflăm din interviul de mai jos.

Profil

Sergiu Stanciu, 35 ani

A absolvit Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca, România

Anterior a fost director general al postului „Radio Chișinău” (Radio România)

Din iunie 2013 este Viceministru la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS)

 Sergiu Stanciu

Sergiu, cum ai început să muncești?

Mi-am început activitatea imediat după facultate, în sectorul privat, mai întâi în domeniul editorial, apoi în publicitate, în media și IT. Am acumulat o experiență vastă care mă ajută foarte mult și acum în proiectele pe care le dezvoltăm la minister. Din 2010 am deținut funcția de șef al Direcției informațional-analitice din cadrul Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Au fost mai multe dificultăți sau probleme, atât în sectorul privat, cât și în structurile de stat, dar am preferat să le privesc cu alți ochi, mai mult ca pe noi provocări și posibilități de dezvoltare.

 Sergiu Stanciu

Despre succese, ce ne spui?

Aș prefera să fiu apreciat în acest sens de oamenii din jur,dar, succese și realizări sunt – atât personale, cât și împreună cu echipele din care am facut parte. Un exemplu ar fi dezvoltarea sistemului informațional al Parlamentului RM, pe care l-am demarat în perioada în care am activat acolo. Într-o perioadă scurtă de timp, împreună cu echipa, am reușit să punem pe picioare și postul de radio „Radio Chișinău”, pe care îl consider un proiect de succes, de interes național. La fel, mai multe mărci comerciale din țara noastră sunt creații ale agenției de publicitate unde am fost manager. Am creat imaginea de brand a TRM (Teleradio-Moldova), a unei rețele mari de farmacii și multe alte lucrări de design graphic, interior, packaging pentru clienți din țară și din afara ei.

 Sergiu Stanciu

Care este funcția sau realizarea spre care aspiri?

Prefer să mă focusez pe obligațiunile de serviciu, nu sunt persoana care cedează ușor, dar când va veni vremea să plec din această funcție, vreau să știu că plec împăcat și lăsând în urmă niște realizări concrete. Iar până atunci, avem foarte multe de făcut în acest sens la MTS. Aspirațiile mele nu sunt legate de o funcție anume, tind spre un set de calități pe care trebuie să le posede o persoană publică, dar și particulară, pentru a crea plus valoare în ceea ce face. Cred că un demnitar de stat trebuie să acționeze în limitele atribuțiilor sale funcționale și astfel e firesc să apară și rezultate bune.

Cum apreciezi activitatea Ministrului Bodișteanu?

Suntem o echipă și activăm împreună în interes public. Activitatea de ministru este una responsabilă și foarte solicitantă, iar domnul Bodișteanu este un om care știe să facă față acestor provocări.

 Sergiu Stanciu

Care sunt cele mai stringente probleme ale tinerilor din Republica Moldova?

Refuz să văd această categorie de populație drept una social vulnerabilă. Am încercat, de când sunt la minister, să mă întâlnesc cu foarte mulți tineri, să discut cu ei. Este adevărat, problemele cu care se confruntă nu sunt puține: angajarea în câmpul muncii, accesul la o locuință ieftină, accesul la studii de calitate, la posibilități de inițiere a unei afaceri și altele. Însă și oportunitățile la fel sunt mari, pentru că trăim într-o perioadă foarte favorabilă tinerilor, o epocă a informației, acțiunii și posibilităților majore de realizare. Sunt multe exemple de tineri care reușesc să miște munții din loc, iar noi ca și instituție îi îndemnăm, îi încurajăm și le formăm un cadru legal favorabil pentru dezvoltare și creare de oportunități.

 Sergiu Stanciu

Cât de des reușești să interacționezi direct cu tinerii din orașe, sate?

Când am venit la MTS, mi-am propus să particip, împreună cu colegii, la toate evenimentele din țară și chiar de peste hotare, dedicate tinerilor. Această abordare dă rezultate bune, tinerii au nevoie de comunicare cu autoritățile, au foarte multe întrebări, vor să interacționeze, vor să fie implicați în luarea deciziilor ce le influențează viața. Noi le oferim această posibilitate de comunicare și informare.

Ce ar trebui tinerii noștri să preia de la cei din Europa? Dar ce nu ar trebui să ia drept exemplu?

Tinerii dintotdeauna au mișcat lucrurile înainte. În Europa secolului XX tinerii au fost cei care au dominat marile schimbări sociale și au contribuit la progresul tehnologic, revoluționând multe domenii. La fel e și acum, oriunde în lume – avântul și energia tinerilor sunt motorul schimbărilor. Toți au aceleași calități și, probabil, neajunsuri. Europenii, în virtutea istoriei sunt mai descătușați, comunică mai liber, au inițiativa de solidarizare în anumite acțiuni de interes public. Ai noștri au anumite frustrări și complexe personale, însă avem foarte multe istorii frumoase în care tinerii noștri au reușit să depășească condiția inițială, să devină cei mai buni, și numărul lor este în creștere. Tinerii europeni sunt caracterizați prin capacitatea de resetare permanentă, au multă încredere în viitor. Aceasta este, cred, una din calitățile pe care tinerii noștri ar putea s-o urmeze. Non-valorile sunt prezente și în spațiul european, dar accesul la informație îi poate ajuta pe tinerii moldoveni să facă diferența și să urmeze exemplele bune.

 Sergiu Stanciu

Ce proiecte are Ministerul Tineretului pentru anul 2014?

Lucrăm acum cu echipa de la minister asupra unor proiecte dedicate tinerilor cu oportunități reduse. Vom înainta spre examinare Guvernului, în comun cu alte autorități, câteva proiecte ce vizează angajarea tinerilor în câmpul muncii, facilitarea familiilor tinere în procurarea locuințelor, dezvoltarea capacităților instituționale a organizațiilor și instituțiilor care lucrează cu tinerii. Din 2014 vom pune în aplicare legea Voluntariatului, prin oferirea carnetului, contractului de voluntar, acreditarea instituțiilor gazdă a activităților de acest gen, astfel încurajând participarea tinerilor în acțiuni de voluntariat. O prioritate a ministerului este elaborarea noului proiect de lege a Tineretului, dar și educația non-formală. Din anul viitor sper să avem o nouă Strategie Națională a Tineretului 2014-2020. Vrem ca în 2014 lucrătorul de tineret să fie inclus în nomenclatorul meseriilor, pentru a putea contribui la prestigiul și la încurajarea specialiștilor de tineret. Programul de granturi al MTS pentru anul ce vine va viza prioritar activitățile care susțin participarea tinerilor în luarea deciziilor la nivel local, activismul civic și antreprenoriatul.

 Sergiu Stanciu

Ce le lipsește politicilor de tineret din Moldova ca să fie eficiente pe deplin?

Aceste politici actualmente nu au un impact pe termen lung, deoarece nu prea există conlucrare între actorii implicați. În viziunea mea, la faza de implementare și, ulterior, de monitorizare, trebuie să existe o mai bună colaborare intersectorială, adică o mai bună coagulare a eforturilor depuse de toate ministerele și instituțiile implicate în rezolvarea problemelor tinerilor.

Unde te-ai simțit mai bine și unde te vezi peste zece ani: în Parlament, la Guvern, în mediul privat, ca antreprenor sau într-un atelier?

La Parlament am fost deja (zâmbește), în Guvern sunt acum… prin urmare, o voi lua de la capăt (zâmbește). Am multe de realizat, dar și de învățat între timp. Vreau să fac tot ce-mi stă în puteri pentru a schimba lucrurile spre mai bine, vreau să văd mai multe zâmbete în jur, mai multe realizări și nu vreau să fiu doar un simplu spectator. Sunt tentat de mediul privat, unde ai o libertate mai mare de acțiune, probabil voi reveni la un moment dat și la grafică sau pictură, dar această ocupație o voi lăsa ca un deliciu peste vreo 20 de ani, până atunci avem multe de făcut și trebuie să acționăm acum.

Sergiu Stanciu

Muncești atât de mult, îâi rămâne timp pentru familie? Ce ne spui despre soția ta?

Am cunoscut-o pe soția mea la locul de muncă, de altfel, așa cum se întâmplă în 80% din cazuri în modernitate. Era anul 2002, am trăit clipe frumoase în acea perioadă. Ne amuzăm de fiecare dată când ne amintim cum ascundeam relația de colegii noștri de la serviciu. Unii din ei au aflat abia peste ani buni, atunci când i-am invitat la nunta noastră. Nu știu dacă a fost dragoste de la prima vedere. Dragostea e un proces de cunoaștere, de grijă, de adaptare, de acceptare.

Sergiu Stanciu

Cât de mult timp reușești să acorzi familiei și cum te distrezi cu copiii?

Cele mai frumoase sunt clipele petrecute alături de famile și copii. Regret uneori că nu pot să fiu mai mult timp cu ei. Ne plimbăm des împreună cu bicicletele, desenăm, jucăm dame, șah, ascultăm muzică. În ultimul timp facem și temele împreună (zâmbește). Sunt clipele care-mi oferă energia necesară și-mi încarcă bateriile.

Foto: Inga Zaiat, Arhivă personală