Sergiu Galuşcă este vinificator de meserie şi vicepreședinte cofondator al Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri, creată în 2010. Are câteva hectare de vie şi produce vinul chiar la el acasă.

Tânărul oenolog care și-a aplicat cunoștințele căpătate în SUA, Franța, Turcia sau Grecia ne povestește astăzi despre vinurile predestitate sărbătorilor și care dintre acestea caracterizează perfect specificul feminin.

pentruea.md

După ce reguli alegem vinul pentru sărbători?

Recomand ca întotdeuana să alegeți vinul în dependență de bucatele ce vor fi servite, vinurile albe se combină perfect cu mâncăruri din pește, salate vitaminoase și carne de pui, cele roșii se combină cu carnea roșie, garnituri consistente. Aș recomanda să alegeți vinuri seci, care înainte de a fi servite trebuiesc răcite corespunzător.

De exemplu vinurile albe trebuie servite la 10-12 grade Celsius, de obicei recomand să lăsați în congelator vinul pentru 15 minute. Cele roșii sunt mai sofisticate, oricum trebuie răcite, dar nu foarte mult, temperatura optimă 16-18 grade Celsius, în dependență de vârstă, structura vinului recomand să deschideți vinul cu 20 minute înainte de al servi, dacă este un vin învechit atunci ar fi un plus să decantați vinul și să-l serviți din decantor.

 facebook.com

Cu ce este mai special vinul predestinat petrecerilor?

Pentru tineri este întotdeauna important bugetul comun pe care trebuie să-l investească într-un eveniment important cu prietenii. După mine, cel mai important este să știm că avem o foarte buna alternativă la berea necalitativă și ieftină pe care o preferă deobicei cei tineri. Întotdeauna recomand să procurați un vin alb și/sau roze proaspăt, pe care le găsiți în supermarket cu screw-cap, adică sticle de vin cu fileu care pot fi deschise oricunde pentru că nu am nevoie de tirbușon. Aceste vinuri sunt de regula destul de accesibile, oferă și o notă de calitate sărbătorii.
Iar pentru un plus de originalitate recomand să folosiți un amestec de 1,5 litri de vin de casă alb plus un litru suc de portocale și câteva felii de portocale/mere/pere, câteva frunze de mintă și dacă este vara, ceva gheață. Faceți acest amestec după propriul gust, obțineți o băutură foarte prietenoasă cu doar 6-7 % alcool, puțin dulce și răcoritor.

facebook.com

În general, cu putem diferenția un vin de calitate de cel necalitativ?

Cea mai bună soluție ar fi să degustăm, adică sa experimentăm cu vinuri noi. Tot ce contează este să găsim vinul potrivit pentru gustul fiecăruia.

facebook.md

Vorbind despre femei și licoarea lui Bachus, ce vin crezi că descrie perfect specificul feminin?

Spumantul classic (șampania) cred că este cel mai feminin și cel mai sexy vin, acesta caracterizează perfect spiritul feminin.

Foto: PentruEA, Facebook.com, Wine of Moldova

Distribuie articolul: