Are căldura şi gingăşia unui copil, dar totodată maturitatea şi înţelepciunea unui adult. Chiar de ziua ei, Nelea a pozat la piscină, s-a jucat cu soarele şi apa, a zâmbit zglobiu şi s-a bucurat din plin de rolul de model pentru o zi. O fire, optimistă, perseverentă şi responsabilă, care ştie să fie în egală măsură feminină, dar şi jucăuşă, ne vorbeşte în interviul de mai jos despre dragostea ei pentru oameni şi ne dezvăluie visul cel mai îndrăzneţ.

Vorbeşte-mi un pic despre feminitate, cum o vezi tu, cum o înţelegi şi o transmiţi?

Feminitatea este o stare care vine din interior și se manifestă în exterior. O femeie poate să emane căldură, dragoste, gingăşie. Să arăte foarte bine atât într-un sacou, cât și într-o rochie lejeră și înflorată. Totul depinde de ceea ce simți în interior. Atunci când te simți feminină acest lucru se vede atât în modul în care îți alegi hainele, cât și în modul în care stai, în care păşești, în care vorbești, în gesturile pe care le faci. O femeie sensibilă, care își îmbrațișează din plin energia feminină și care se lasă condusă de aceasta este o femeie frumoasă, admirată, respectată, o femeie completă, care poate să realizeze tot ceea ce își dorește.

Nelea Efros

Ai făcut Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială pentru că îţi place să lucrezi cu oamenii şi să fii aproape de ei. Cum a fost această experienţă pentru tine? Ce satisfacţii şi bucurii ţi-a adus?

Facultatea a fost ca la orice student plină de perepeții, istori hazlii, dar și multă muncă participând în diferite proiecte unde am avut ocazia să comunic atât cu oameni simpli cu inimă mare, dar şi cu personalități de rang înalt, precum parlamentari, primari etc., care m-au schimbat ca persoană și m-au făcut să văd lumea în culorile „moldovenești”. Job-ul perfect pentru mine ar fi să cunosc oameni noi zi de zi, să le ascult istoriile de viață şi să îi pot îndruma pentru a-şi realiza visurile.

Eşti stagiar ONU în cadrul unui program adresat persoanelor din grupurile vulnerabile din RM şi totodată, în primăvara acestui an, ai participat la o sesiune de instruire privind sprijinirea tinerilor cu dizabilități pentru întemeierea unei familii, desfăşurat de organizaţia ENIL, în Franţa. Spune-mi, ce ai învăţat din aceste experienţe? Cu ce sentimente şi lecţii de viaţă ai rămas?

Proiectul național în cadrul ONU este unul interesant, plin de îndrumări și realizări din perspectiva creşterii în carieră. Mi-a oferit posibilitatea să mă dezvolt personal, să cunosc oameni noi și plini de viaţă, care vor să schimbe modul de gândire în societatea din Moldova, precum că și persoanele cu dizabilități pot lucra și pot participa la  proiecte de valoare.

Emma Matreniuc în campania „SenseAbility SummerDARE” ne împărtăşeşte Formula magică a unei femei împlinite

În Franța am participat timp de o săptămână la o instuire privind posibilităţile persoanelor cu dizabilităţi de a-și crea singuri o familie și problemele cu care ei se confruntă în acest sens. Ceea ce m-a uimit este că indiferent de dizabilitatea pe care o avem toți tindem să fim iubiți şi apreciați în societate.

Fiecare dintre noi avem „defectul” nostru unic, însă defectele ne fac viaţa mai interesantă…

Pentru că te implici în sprijinirea persoanelor din grupurile vulnerabile, spune-mi cum şi când crezi că ar trebui educată toleranţa, respectul pentru diferenţă, solidaritatea pentru cei din jurul nostru?

Am să răspund cu o poveste pe care mă bizui atunci când cunosc pe cineva şi accept persoana aşa cum este ea: „O bătrână avea doua vase mari, pe care le atârna de cele două capete ale unui băţ şi le căra în spate. Un vas era crăpat, iar celălalt era perfect. După fiecare drum, de la izvor până acasă, apa din vasul crăpat se scurgea pe jumătate. Aşa se întâmpla zilnic, vreme de doi ani, un vas ajungea plin, celălalt doar pe jumătate. Vasul bun era mândru de realizările sale, dar cel crăpat era stânjenit de imperfectiunea sa și de faptul că nu îndeplinea decât jumătate din munca pentru care fusese menit. La un moment dat, acesta îi zise bătrânei lângă izvor: “Mă simt atât de rușinat, pentru că această crăpătură face ca apa să se scurgă pe tot drumul până acasă!”

Nelea Efros

Bătrâna i-a zâmbit: “Ai observat că pe partea ta a drumului sunt flori, iar pe cealaltă nu? Asta pentru că am ştiut defectul tău și am plantat flori pe partea ta a potecii. Astfel, în fiecare zi când ne întoarcem acasă, tu le uzi. De doi ani culeg aceste flori și decorez casa cu ele. Daca nu ai fi fost așa, n-ar mai exista aceste frumuseți care să împrospateze casa.”

Fiecare dintre noi avem defectul nostru unic. Dar crăpăturile și defectele ne fac viața împreună mai interesantă și ne răsplătesc atât de mult! Trebuie să luăm fiecare persoană așa cum este și să căutam ce este bun în ea.

Spune-mi cine sau ce te motivează ori inspiră în momentele de cumpănă şi în viaţa de zi cu zi?

Mă consider un om fericit și bogat deoarece am alături familia, care îmi dă puteri și îndrumări atunci când am nevoie. Îi iubesc mult şi le sunt foarte recunoscătoare.

nelea Efros

Visul cel mai îndrăzneţ – „Şcoala Diabetului”

Spune-mi cum şi unde te vezi peste ani? Care sunt cele mai mari realizări la care aspiri? Şi ce ai vrea să povestească despre tine, peste ani, oamenii care te-au cunoscut?

Ca orice om am visuri pe care vreau să le realizez, unul din ele ar fi să deschid “Școala Diabetului” – un centru unde să instruiesc copiii și părinţii care suferă de diabet zaharat și să le explic că este un mod de viață sănătos. Iar peste ani le-aş povesti că viața este un dar de la Dumnezeu și fiecare zi trebuie trăita ca şi cum ar fi ultima.

Text de Lilia Mîndru. Vezi AICI detalii despre proiect. VIDEO

Vestimentație: Nikita Rinadi

nikita Rinadi

hotel prezidentLocație: Hotel PREZIDENT

Adresa: 58/5 Dacia bd., 2062 Chișinău
BeautySM logoCoafură și Machiaj:Beauty School Moldova
Adresa: Hotel Turist, b-dul. Grigore Vieru, 9
etaj 5, birou 517
Telefon: 069711934, 079580317, 079840888

Foto: Dima Iacovlev