Depresia este o boală care te face să suferi „în tăcere”, iar odată depistată aceasta poate fi tratată. Doctorul în psihologie Aurelia Bălan ne explică care sunt simptomele care semnalează o depresie. 

Depresia reprezintă o problemă foarte veche și un fenomen foarte ciudat, nu numai că poate determina apariția unor stări neplăcute, ne poate submina capacitatea de a ne îndeplini sarcinile zilnice și de a lupta împotriva diferitelor infecții sau boli, dar și, la cote extreme, poate să-i determine pe oameni să dorească să se sinucidă.

Depresia vă poate afecta pe diferite căi, iar simptomele sunt răspândite în diferite domenii ale funcționării umane:

Nivelul motivațional: lipsă de energie și interes, apatie, viitorul pare fără speranță iar lucrurile lipsite de orice sens.

Nivelul emoțional: capacitatea de a manifesta diferite tipuri de emoții pozitive este redusă, poate fi prezentă senzația că lipsește „puterea” de a simți orice plăcere. Persoanele deprimate pot face afirmații că se simt „golite”. Cu toate acestea, trăirile negative pot spori și se pot înregistra creșteri ale sentimentelor de furie sau resentimente, anxietate, rușine, vină , invidie

Nivelul cognitiv: funcția cognitivă se poate deteriora, apar probleme serioase legate de menținerea atenției și a concentrării. De asemenea poate fi afectată și memoria într-atât încât oamenii ajung să se întrebe dacă nu cumva au ajuns la demență. Apar gânduri distructive și negative despre sine și despre lume.

Nivelul comportamental: persoanele deprimate nu se implică în comportamente pe care în trecut le considerau agreabile și plăcute. Se retrag din activități sociale, inclusiv încetează să iasă împreună cu prietenii, refuză să ceară ajutor, în cazuri mai grave indivizii pot suferi de agitație psihomotorie, de neliniște sau retard. În același timp sunt persoane deprimate care caută cu disperare să se agațe de ceilalți și își doresc ca cineva să îi încurajeze. Pot deveni mai gălăgioși, gesticulează intensiv și fac tot posibilul să atragă atenție.

Nivelul biologic: cei care au instalată depresia pot avea probleme cu somnul. Intervin de asemenea și modificări fiziologice, inclusiv la nivelul creierului, dar și în ce privește hormonii de stres ( de ex. Hidrocortizolul) și neurotransmițătorii importanți precum serotonina și noradrenalina.

Depresiile diferă în funcție de numărul, gradul și severitatea relativă a acestor simptome, durata și frecvența lor.

Respectiv și indivizii sunt afectați în mod diferit, depresia putând fi ușoară, moderată sau severă, înregistrând un singur episod sau mai multe.

Depresia poate fi problema principală sau primară, însă poate fi de asemenea asociată cu alte tulburări importante precum anxietatea socială, tulburările de alimentație, abuzul de substanțe și schizofrenia.

Depresia poate fi declanșată de evenimente din viața cotidiană (de exemplu consecința pierderii cuiva drag), dar tot evenimentele vieții pot fi asemenea implicate în recuperare (de ex debutul unei relații sănătoase).

Depresia poate avea un debut abrupt, sau poate surveni treptat. Poate fi cronică cu o durată de peste doi ani, sau de scurtă durată recuperarea intervenind pe parcursul a câteva săptămâni ori luni. Unele depresii pot prezenta de asemenea pattern-uri ciclice.

Odată depistată, această boală poate fi supusă unui tratament corespunzător, iar calitatea vieții se poate îmbunătăți. Astfel, dacă depistați unul sau mai multe simptome ale acesteia, adresați-vă unui specialist.

Foto: Arhiva personală

Vezi și: Dependența și aspectele psihologice ale narcoticelor. Psihologul Aurelia Bălan: „Nu există droguri grele și ușoare!”