Orașul Chengdu se află la o distanță de 18 ore de zbor cu escale prin București și Praga. Diferența de timp este de 6 ore. Cu o populație de peste 14 milioane de locuitori, Chengdu este unul din cele mai mari orașe din vestul Chinei, capitala regiunii Sichuan.

1. Facebook-ul e blocat. Un lucru curios pe care trebuie să-l știi înainte de a pleca în China, este că aici este blocat accesul pe rețeaua de socializare facebook. Chiar și motorul de căutare Google și tot ce e legat de această companie, nu poate fi accesat aici, inclusiv gmail și youtube.

china 7

În schimb populația de aici folosește intens propriile rețele de socializare și motoare de căutări. Una din cele mai răspândite aplicații este WeChat. Prin aceasta aici se fac transferuri bănești, se achită facturile, cumpărăturile și chiar călătoriile cu taxiul.

2. Traficul rutier. Trecerile de pietoni și semafoarele de multe ori aici sunt percepute ca simple elemente de decor. Șoferii sunt agitați și claxonează permanent. Faptul că te afli pe o trecere de pietoni la verde, nu îți oferă neapărat prioritate deplină față de conducătorii auto. Aceștia te claxonează chiar și în asemenea situații. StopHam ar avea mult de lucru în China. Cel puțin în orașul Chengdu.

china 6

În schimb aici e foarte răspândit transportul pe două roți. Pentru acesta aici sunt delimitate benzi separate.

 3. Bucătăria locală. În Chengdu se obișnuiește să se mănânce iute… EXTREM de iute. Această „tradiție” se trage de acum sute de ani, când pentru a nu se altera alimentele în condițiile temperaturilor mari, băștinașii le depozitau presărate cu piper roșu… cu muuult piper roșu. Un turist care e obișnuit cu bucătăria tradițională din R. Moldova, cu greu va face față regimului alimentar din Chengdu. Deaceea vă recomand să vă luați câte ceva mâncare de acasă…, dacă reușiți cumva să o treceți prin aeroport.
china 5

4. Cea mai mare clădire din lume. Tot în China se află și construcția cu cea mai mare suprafață din lume – 1.700.000 de metri pătrați. New Century Global Center din orașul Chengdu a devansat construcțiile considerate până nu demult că ar fi cu cele mai mari suprafețe. Spre exemplu aici ar încăpea de 3 ori clădirea Pentagonului. Uzina din SUA în care se fabrică avioanele Boeing, ar încăpea de peste 4 ori, iar Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău – de peste 170 de ori.

china 4

5. Computer Plaza. Dumnezeu a creat lumea, restul e fabricat în China. Ne-am convins încă o dată în plus de acest lucru când am vizitat Computer Plaza din orașul Chengdu. Un mall cu patru etaje, în care un specialist IT s-ar simți ca în rai. Aici găsești la prețuri avantajoase orice de ce ar avea nevoie un programist, operator video sau fotograf.

china 3

china 2

Materialul integral, realizat de Constantin Celac, îl vedeți pe AGORA.md 

Distribuie articolul: