Lumea este la un pas de „o prăbușire morală catastrofală” în ceea ce privește împărțirea vaccinurilor împotriva COVID-19. Avertizarea vine din partea șefului Organizației Mondiale a Sănătății care solicită statelor și producătorilor să împartă dozele în mod egal în toată lumea, notează Agora

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că perspectiva distribuției echitabile este „într-un mare pericol” precum este și schema de distribuire a vaccinurilor – COVAX care va da startul furnizării serurilor de luna viitoare.

El a precizat că 44 de acorduri bilaterale au fost semnate anul trecut, iar cel puțin 12 dintre ele au fost încheiate anul acesta.

„Aceasta ar putea întârzia livrările COVAX și să creeze exact scenariul care ar fi trebui evitat prin COVAX, prin adunarea excesivă a stocurilor într-o parte și lipsa unui răspuns coordonat, pe lângă perturbări sociale și economice continue.

Trebuie să fiu categoric. Lumea este la un pas de o prăbușire morală catastrofală, iar prețul pentru aceasta va fi plătit cu vieți din cele mai sărace țări. În timp ce vorbesc pe limba accesului echitabil, unele țări și companii continuă să prioritizeze acorduri bilaterale, evitând COVAX, mărind prețurile și încercând să sară în fața cozii. Acest lucru este greșit. În cele din urmă, aceste acțiuni nu vor face decât să prelungească pandemia”, a adăugat Tedros care a mai îndemnat țările să evite aceleași greșeli făcute în timpul pandemiilor de H1N1 și HIV, scrie digi24.

Bătaia la nivel mondial pentru vaccinuri s-a intensificat pe măsură ce mai multe variante infecțioase ale virusului au intrat în circulație. Șeful OMS a afirmat că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost alocate în 49 de țări cu venituri ridicate, în vreme ce o țară săracă a primit doar 25 de doze.

În lipsa unor acorduri pentru vaccinuri, obținute prioritar de UE, state din afara blocului comunitar au rămas să ceară ajutor de la acesta. Ucraina, care nu obţinuse nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, a cerut săptămâna trecută mai mult ajutor din partea țărilor Uniunii Europene în procurarea serului după ce guvernul său a refuzat achiziționarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia.

De asemenea, România a donat Republicii Moldova, țară ce nu-și permite achiziționarea multor seruri, 200 mii de doze ale vaccinului anti-Covid, în contextul UE în care promite că va sprijini Chișinăul cu asigurarea vaccinului.

În același timp, OMS are cea mai importantă ședință din istorie. Observatorii spun că OMS și-ar putea reforma rolul în privința sănătății globale pentru mult timp după pandemie. Pe agendă este și finanțarea sistemului, care s-a demonstrat a fi ineficient după ce cel mai mare donator al său, SUA, a anunțat retragerea din organizație  anul trecut.

Sursă: Agora

Distribuie articolul: