Pasiunea pentru carte și lectură le-au adus împreună. Clubul cititoarelor modernei și-au dat întâlnire pe 15 septembrie de data aceasta nu în club, ci într-un local din centrul capitalei, pentru a fi alături de autoarea a cărei cărți a nu a cunoscut hotarele chiar de la lansare. Este vorba despre scriitoarea Diana Farca, care a venit tocmai din România cu o carte recent „scoasă din cuptor” și intitulată „La limită”.

Jumătate ardeleancă și jumătate bănățeancă, tânăra de 27de ani, are deja multe realizări la activ. A făcut științe politice, cursuri de jurnalism, iar acum conduce o agenție de publicitate. Pe lângă pasiunea de scris, aceasta mai este pasionată și de pictură, fapt ce a permis ca imaginea primei sale cărți să-i aparțină. Colecționează viniluri, timbre, ceasuri și cărți vechi.

Nu are studii, însă a reușit să scrie o carte autentică, dintr-o răsuflare. Lipsită de excesul de sirop dar cu psihologie la kilogram, cartea e un adevărat mister ce ascunde după ea un mesaj puzzle mental. Cel puțin acest lucru ne-a comunicat jurnalista Tatiana Slivca, moderatoarea evenimentului.

„Exact. Nu am studii, am prea multe de învățat ca să mă consider o învățată. De aceea o sa-i  las pe alții să facă aprecieri critice. Dărâmată afectiv, m-am așezat la masă și am început a scrie primele pagini. Toată cartea am scris-o în doar 2 luni, cu mici pauze de somn și de masă. Cred că am primit un mesaj de sus, o inspirație divină, nu știu, numiți-o cum vreți, dar, nu cred că aș fi scris cartea cap-coadă fără să sufere o editare, decât dacă nu s-ar fi aliniat planetele și să creeze vreo energie specifică (râde)”, a povestit Diana.

foto-44

Scritoarea debutantă, este încântată de faptul că romanul a ajuns la cea de-a 4-a lansare, cea din urmă fiind la Chișinău.

„Nu pot să redau cât sunt de emoționată și bucuroasă. E prima dată când vin în Republica Moldova, mai ales cu un asemenea prilej. Mi-am dorit din tot sufletul să lansez cartea și aici, la voi, pentru că știam dintotdeaună cât sunt de minunați și amabili chișinăuenii. Pot spune cu certitudine că granița care există între România și Republica Modova e doar simbolistica trecerii graniței.”

Romanul „La limită” oferă tuturor posibilitatea de a „descoperi noi perspective ale vieții, de aceea, tânăra scriitoare îndeamnă toți iubitorii de carte să citească romanul și să consume conținut cultural de calitate”, a relatat Diana pentru EA.md.

 „Am încercat să ofer o definiție autentică, suspans, iubire, umor, sare și piper. Cartea are un parfum al unei epoci care a avut bunele și relele ei.  Este o istorie aparte pe care ar trebui cu toții să o cunoaștem . Nu e o cartea grea, de aceea ar trebui să vă țină cu ochii în ea până nu o terminați. Sper ca romanul să vă ajute să vă redefiniți limitele.”

foto-22

Activă și inventivă cum s-a declarat, Diana a mărturisit pentru EA.md că deja lucrează la cel de-al doilea roman, care se numește „Spitalul”. „Vreau să scriu frumos și autentic, și nu mult și prost. Nu vreau să fac acum un pronostic, dar în maxim un an va apărea romanul.

Autor: Alina Plîngău, stagiară

Distribuie articolul: