Dorina Gheorghiță este contabil și mamă a doi copii. După patru ani locuiți în Irlanda și încă trei - trăiți la Chișinău după revenire, Dorina a decis să facă o schimbare în Chișinău. Femeia a aplicat cu un proiect la finanțarea din bugetul civil al Primăriei Chișinău, iar acum ideea sa este cea mai susținută din lista proiectelor mici. Este vorba despre construcția unei alei terapeutice în sectorul Ciocana al Capitalei, asemeni celor care există în România.

Pe această alee specială vor fi amplasate materiale naturale de divers texturi, iar doritorii vor putea parcurge această alee desculț. AGORA a discutat cu Dorina Gheorghiță pentru a afla ce o motivează în încercarea de a schimba Chișinăul și ce beneficii aduce proiectul ei.


Dorina spune că „omul sfinţeşte locul”, iar asta este și motivația ei când vine vorba de îmbunătățiri de Chișinău.

„Imaginea oraşului este oglinda lociutorilor. Schimbarea începe de la fiecare cetaţean, cu paşi mici putem crea lucruri mari ca să redăm oraşului un aspect frumos şi atractiv. Eu vreau să văd un Chișinău superb”, e de părere femeia.

alee 1

Ea spune că ideea aleii terapeutice i-a venit în urma lecturării unui articol. „În el scria că printre copiii ultimei generații sunt răspândite diferite afecțiuni ale aparatului locomotor. Medicii specialiști au arătat că generaţia tânără are puţine posibilităţi de a se plimba in picioarele goale, ceea ce a generat probleme legate de coloana vertebrală. Afecţiuni precum piciorul plat şi gleznele deformate sunt extrem de frecvente în categoriile de persone în creştere şi bătrâni, iar remedierea devine puţin posibilă odată cu trecerea timpului. Atunci mi-am amintit de aceste alei răspindite pe larg in Europa atât în parcuri, cât şi-n curţile şcolilor si grădiniţelor”, explică Dorina Gheorghiță.

Din discuțiile cu prietenii și rudele, Dorina spune că a prins la curaj să depună proiectul pentru bugetare civilă.

alee 2

Dacă vă întrebați ce beneficii aduce aleea terapeutică, aflați că mersul în picioarele goale pe diferite suprafeţe, printre care nisip, pietre de diferite mărimi şi forme, bucăţi de lemn, iarbă, muşchi de pădure stimulează o postură corectă, muşchii tălpilor şi corectarea platfusului.

„15 minute de mers desculţ zilnic ameliorează considerabil stresul şi anxietatea; hipertensiunea, sindromul pre menstrual, durerile musculare şi articulare; insomniile, ritmul cardiac; artrita reumatoidă; astmul şi problemele respiratorii; tulburările digestive; tulburirile hormonale și altele. Aleea terapeutică este un loc unde oamenii se pot conecta cu natura într-un mod aparte. Doritorii pot merge desculţ pe materiale naturale care acționează asupra celor peste 7.000 de terminaţii nervoase din tălpi”, povestește Dorina.

Aleea urmează să aibă o lungime de 50 de metri și lățime de 1 metri. Aceasta va fi împărțită în zece secțiuni egale, fiecare dintre care va fi acoperită cu diverse materiale naturale.

alee 3

Se pare că ideea acestui proiect a tentat mai mulți chișinăuieni. Aleea Dorinei e cum mult înainte altor proiecte depuse, acumulând deja peste 800 de voturi.

„În ceea ce priveşte votarea eram sceptică la început, dar odată ce văd aprecierile pozitive gândurile și urările de succes pe care zilnic le primesc şi voturile care se aduna îmi dau curajul să cred că este un proiect dorit şi necesar pentru acest oraş”, recunoaște femeia.

Puteți vota și citi mai multe despre proiectul Dorinei Gheorghiță accesând acest link.