Emma Morano a găsit secretul longevității. Din anul 1938, femeia a început să consume zilnic a câte trei ouă crude și să nu admită bărbații în viața sa. Doamna Morano – locuitoare a orașului Verbania, Italia, este considerată în prezent cea mai bătrână femeie din Europa.

La cei 115 ani și aproape trei luni, doamna Morano este cea mai bătrână persoana din Europa și face parte din puținii oameni de pe pământ care au trecut la propriu prin trei secole.

Emma Morano a supraviețuit celor două războaie mondiale și dificultăților care au urmat în urma acestora; a trecut prin anii de terorism intern al țării, dar și prin cei de prosperitate economică, care au transformat Italia în una din cele mai industrializate națiuni din lume.

Doamna Morano nu are îndoieli în privința modului său de viață și susține că a găsit elixirul longevității, care este format din 3 ouă crude pe care le consumă zilnic încă din adolescență, la recomandarea unui medic, pentru a-și trata anemia. Dar și abstinența sexuală pentru bărbați pe care nu o regretă nici pentru o secundă.

După moartea fiului său, în 1938 ea a considerat că mariajul său este de fapt nefericit și a divorțat de tatăl copilului decedat. Divorțul a fost oficializat abia în 1970, deoarece în anii ’40-’50 acest proces era foarte rar legalizat. Doamna Morano mai spus că a avut o mulțime de pretendenți după asta, dar niciodată nu a ales un alt partener, „Nu am vrut să fiu dominată de nimeni”, a declarat ea.

Directorul Institutului Longevității de la Universitatea din California de Sud, Valter Longo D susține că nu există nici un secret anume, pentru că toți oamenii care au trăit mai mult de 100 de ani au istorii, stiluri și diete diferite în viețile lor.

Remarcabil, dar doamna Morano încă locuiește singură, într-un apartament cu două camere, în care îți păstrează toate „amintirile prăfuite”, inclusiv tributuri și certificate oficiale, printre care și unul înmânat de președintele țării.

Rosemarie Santoni, nepoata și îngrijitoarea Emmei Morano vine în fiecare dimineață pentru a-i pregăti masa zilei, care constă din ouăle menționate mai sus, carne tocată, paste Soupy și o banană.

Întrebată cum i-a fost tinerețea, femeia a răspuns: „Mie și surorilor mele ne plăcea foarte mult să dansăm, așa că într-o seară am fugit de-acasă la o sală de dans, mama a observat lipsa noastră și a venit să ne caute cu un băț de mesteacan.”

Doamna Morano s-a născut în data de 29 noiembrie 1899, în Civiasco, un oraș mic din Piemont și a fost unul din cei opt copii ai părinților săi.

Sursa: nytimes.com

Distribuie articolul: