Gary Chapman este un celebru consultant în relații de cuplu și posedă, la activ, zeci de cărți valoroase cu privire la buna înțelegere în cuplu, printre care și renumita lucrare „5 limbaje ale iubirii”. Mai jos, veți găsi câteva sfaturi valoroase și valabile pentru orice relație.

Cum procedăm atunci când cineva dintre parteneri a greșit?

Dragostea nu are un contor de numărare a greșelilor, deci nu reține eșecurile. Oameni ideali nu există, iar trecutul nu poate fi șters nicidecum. Orice vină, într-o relație, trebuie să fie mărturisită. Fiecare partener trebuie să-și poată cere scuze la timp. Dacă ne răzbunăm, devenim judecători, apoi – criminali. Dacă ierți, relațiile se pot restabili. Iertarea este cheia iubirii. 

Poate exista fericire într-o a doua căsătorie? 

În cazul în care relația curentă eșuează, ne aflăm în fața a două drumuri: fie să ne chinuim cu unul și același partener pentru totdeauna, fie – să ne găsim fericirea în altă parte. Generațiile mai vechi optau pentru prima variantă, în timp ce generația actuală alege noutatea. Pe de altă parte, dacă o persoană a trecut deja printr-un divorț, există marele risc ca el să repete experiența după a doua sau a treia căsătorie.

Care e valoarea timpului petrecut împreună? 

Unii parteneri consideră că petrec timpul împreună, când, de fapt, nu fac decât doar să locuiască sub același acoperiș. Sunt alături, dar și împreună. Există soți care vorbesc cu partenerele lor, dar, în același timp, privesc televizorul și mai și răspund la telefonul mobil în același timp. Timpul petrecut împreună și dedicat exclusiv partenerului este esențial. Atenția este combustibilul unei relații.

Ce înseamnă în realitate o viață familială?

Bine ați venit în adevărata viață de familie, unde chiuveta poate fi ticsită cu fire de păr, oglinda – stropită cu spumă, iar colacul WC-ului – nu întotdeuna ridicat. În familia reală, papucii se rătăcesc peste tot, iar ciorapii dispar undeva, de fiecare dată. În această lume, poți răni cu o singură privire sau cu un singur cuvânt. Este un spațiu în care îndrăgostiții pot deveni dușmani, iar casa – un câmp de bătălie. 

Dacă vrei să divorțezi de partener…

„- Vreau să divorțez de soț. Și vreau să-i provoc durere”, mi-a zis ea.

„- În acest caz, începeți să-i faceți complimente. Atunci, el va înțelege că are nevoie de Dv și va înțelege că vă iubește. Anume atunci divorțați. Așa, îi veți provoca multă durere”, spune psihologul. 

Câteva luni mai târziu, femeia s-a întors la psiholog.

„E timpul să divorțați”, îi spune psihologul.

„Ce fel de divorț? Eu îl iubesc!”, a declarat aceasta. 

Este important să reținem că vocea noastră exterioară rostește, uneori, un mesaj absolut diferit de ceea ce se resimte în interior, spune Gary Chapman.

Foto: wall321.comdwdignity.comstartmarriageright.com

Distribuie articolul: