Un proiect de lege elaborat și votat de Guvern în ședința de astăzi a Cabinetului de Miniștri prevede majorarea cuantumului alocațiilor sociale de stat pentru câteva categorii de cetățeni, printre care persoane cu nevoi speciale și copii care și-au pierdut întreținătorul.

Persoanele cu dizabilități din copilărie (27.300 de oameni) și copiii cu dizabilități până la 18 ani vor primi o alocație cu 20% mai mare. Modificarea va intra în vigoare imediat, iar pentru luna ianuarie 2018, CNAS va fi obligată să facă un recalcul pentru a achita alocațiile în formulă nouă.

De asemenea, cu 10 la sută se vor mări alocațiile sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru copiii care și-au pierdut întreținătorul.

Alocațiile pentru persoanele vârstnice și cele pentru îngrijire, însoțire și supraveghere vor crește cu 5%. În cazurile acestor categorii de persoane, majorarea alocațiilor va intra în vigoare din 1 aprilie.

Pentru ca aceste majorări să aibă loc, statul va cheltui 65 de milioane de lei prevăzuți în bugetul de stat pentru anul acesta.

AGORA.md