Pentru cineva e de râs, aproape în hohote, iar pentru sute de oameni, ai căror familii rămân fără un salariu, e mare jale. „Ei și ce, „sh-or” găsi ei de lucru”, și-au zis oligarhii și au pus bancnota de un miliard în buzunar.

Tragedia e mai tragedie decât ar părea unora. Îmi aduc perfect aminte istoria similară, întâmplată acum 15-20 de ani cu una dintre mătușile mele, lucrător și ea pe atunci la o bancă. Știți bine, nu ar fi prima bancă falimentară în Republica Moldova… Deci acum mai bine de 15 ani a existat o bancă unde mătușa mea lucra. Și a dat faliment instituția, care, din întâmplare, tot pe strada Bodoni își avea sediu, exact unde este acum UniBank.

Printr-un joc al sorții, mătușa mea a ajuns în Italia și a rămas acolo; acasă, la Chișinău, unica ei fiică rămânând cu buneii câțiva ani buni. Nu vă pot descrie ce dor nebun era în acel copil, o fetiță de seama mea, alături de care am petrecut multe veri. Ei nici păpuși nu îi trebuiau, nici haine frumoase, nici mâncare… dacă trecea o zi și „mama nu suna”… ea nu avea față. Pe atunci skype… poate era, însă departe de noi, undeva în altă galaxie, așa că doar vocea mamei o mângâia pe copilă. Și ce poți să vrei mai mult la 8-9 ani decât să fii alături de mama ta!

Copila a ajuns până la urmă, peste vreo 2 ani cred, la mama ei. A trebuit să renunțe la multe, cel mai mare sacrificiu fiind cosița de păr ca aurul, lungă și frumoasă, care a rămas la Chișinău. Și au rămas acolo împreună până astăzi… revenind pe strada Bodoni doar ca să le cumpere buneilor flori la aniversarea nunții, pe acum, prin luna august.

S-a închis o bancă și am rămas fără o mătușă – ea deja trăiește și gândește europenește, vorbește și se poartă italienește, iar banii, când vine acasă, nu îi schimbă pe strada Bodoni… prea multe ține minte acea intersecție.

Istoria mea nu e una singulară, sute de familii din Republica Moldova pot povesti tot atâtea istorii care să ne lase fără replică… dar oare nu ei, guvernanții, ne promiteau să lupte cu migrația și cu durerosul fenomen al copiilor rămași fără părinți, dar cu ei în viață?

Și dacă se închid trei bănci, se repetă istoria de trei ori?

Foto simbol: Blogspot.com

P.S.: Această istorie este una reală. Din anumite motive, unele detalii au fost schimbate sau modificate.

Distribuie articolul: