Totul a început „în anul doi, când ne-au făcut cunoştinţă cu ceramica. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar am înţeles când m-am atins de lut, că asta e ceea ce vreau să fac. Nu m-am aşteptat vreodată că viaţa mea va fi atât de legată de lut”, spune Valentina Arcadi, care acum nu își imaginează viața fără lut, iar lucrările sale sunt absolut superbe.

„În Moldova se găsesc foarte puţine materiale de lucru. Cumpăr lut, de exemplu, de la doi ceramişti de aici, iar o altă parte din acesta îmi mai aduc prietenii de peste hotare. În principal, lucrez cu lut german sau de-al nostru, din Ungheni. Dacă e din Germania, mă strădui să fac lucrări pentru expoziţii, întrucât acesta e destul de scump. Dar cred că dacă voi pleca peste hotare, mai apoi, voi comanda lut din Moldova, pentru că m-am obişnuit şi cu al nostru”, glumește Valentina

Cu mâinile sale de aur, Valentina face lucrări ce par aduse din marele muzee din lume.

Cât despre inspiraţie, „pot să merg la plimbare şi să fiu mai atentă la ceea ce am spune că sunt fleacuri. Dacă merg în natură, atunci strâng frunze şi flori. Uneori, găsesc floarea şi deja văd şi imaginea întreagă – cum o pot stiliza şi cum va arăta acest desen pe ceramică. Alteori, îmi fac schiţe într-un carnet, din plăcere, apoi îl deschid şi un personaj de acolo sare şi îmi cere să-l pictez pe ceramică. Adesea, îl mai tranform în timp ce pictez”, povestește artista.

sursa: klumea

 

 

 

Distribuie articolul: