Sculptura este o artă a volumelor în spațiu care încearcă să atingă coarda sensibilă a oamenilor prin expunerea spațială a diferite obiecte reale, tridimensionale. Perceperea obiectelor tridimensionale poate avea loc atât vizual, cât și pe cale tactilă. Aparent, sculptura se adresează văzului, dar în realitate această formă de artă se adresează, mai ales, tactilului.

1. Extinderea, New York, Statele Unite ale Americii

Din fisurile corpului acestei sculpturi străbate lumină. Toate piesele sunt turnate în bronz și sunt făcute să creeze impresia de parcă ar pluti separat una de alta. Această operă a fost portretizată de către artista Paige Bradley.  

2. Statui în mărimi reale care descriu o scenă din Războiul Mondial, Eceabat, Turcia

Lunețiști, soldați, răniți, arme, tunel – toate acestea vin să amintească omenirii cât de greu le-a fost celor care au luptat în război și și-au pierdut viețile pentru o lume mai bună.

3. Les Voyageurs (Călătorii), Marsilia, Franța

Artistul francez, Bruno Catalano a creat această sculptură pentru a arăta oamenilor care muncesc zi de zi, rutina vieții lor. Prin care într-un fel sau altul își pierd câte o parte din ei zilnic.

4. Monumentul unui trecător anonim, Wroclaw, Polonia

Această statuie reprezintă toate sufletele pierdute, închise sau care au suferit un alt fel de prejudiciu din partea regimul comunist opresiv care a existat în Polonia foarte mulți ani.

 5. Omul la locul de muncă, Bratislava, Slovacia

Un om amuzant iese dintr-o gură de canalizare stradală, care îi face pe trecători să zâmbească. A fost sculptat din nou în 1997. Iar pentru că mai multe automobile s-au lovit de el, autoritățile au plasat un marcaj care spune:„ Atenție: Omul la locul de muncă.”

6. Mihai Eminescu, Onești, România

La anumite momente ale zilei, acestă statuie dă impresia că a fost sculptată/pictată dincolo de nori. Este instaurată ca un omagiu, scriitorului român – Mihai Eminecu.

7. Break Through From Your Mold, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii

Când Zenos Frudakis a creat acestă statuie, el a încercat să descrie o imagine care cuprinde toată omenirea. La urma urmei, suntem cu toții luptători și putem să ne eliberăm oricând de matrițele care ne leagă.

8. De Vaartkapoen, Bruxelles, Belgia

Această sculptură a lui Tom Frantzen este adorată de către toți oamenii din Belgia, acesta îi reprezintă pe doi oameni din două tagme sociale absolut diferite. Portretizarea unică a luptelor între păturile sociale.

9. Copiii râului, Singapore

Cunoscută ca una dintre  cele mai creative statui din lume, această sculptură literalmente arată niște copii care sar în râu. Chong Fah Cheong spune despre lucrarea sa, „Implicarea mea în creațiile de artă, în special a sculpturilor, reprezintă o stare de spirit. Este o conștientizare acută a existenței mele, formată din posibilități și variabile nelimitate.

10. Omul care atârnă, Cehia, Praga

La prima vedere ai impresia că acest om cade și îți vine să strigi după cineva ca să-i acorde o mână de ajutor. Dar nu intra în panică, acesta zi și noapte stă așa, atârnând, pentru că este o statuie.

Sursa/foto: amazingworldfactsnpics.com

Distribuie articolul: