După aproape trei mii de kilometri parcurşi, ne-am trezit de dimineaţă pentru a merge în căutarea Moşului. Suntem în Laponia, unde ziua durează câteva ore, iar casa Moşului n-o cunoaște oricine. Astfel, sacul cu peste 200 de scrisori şi desene adunate de noi împreună cu partenerii noştri de la copii care stau cu gândul la Moş Crăciun au ajuns la destinație. 

Am primit scrisori şi desene în căsuţa poştală sau aduse direct la redacţie. Am primit scrisori şi la recepţia showroom-ului BMW din Moldova, că doar expediţia o facem la bordul unui BMW! Am primit până şi colete de scrisori desenate de grupuri întregi de copii de la grădiniţe, care au fost motivaţi de părinţi şi educatori să îl bucure pe Moş Crăciun cu mesajele lor! Iar compania Moldcell a avut mai multe vizite la case de copii din Moldova, unde le-a povestit copiilor de acolo despre această expediţie fantastică şi i-a îndemnat să-şi deseneze dorinţele şi aspiraţiile pentru Moş Crăciun! Aşa că sacul de scrisori s-a împlut cu rapiditate şi vă mulţumim tuturor celor care aţi participat la el!

Laponia

Ne-au tot arătat direcţia spre casa Moşului, iar BMW-ul nostru expediţional a ridicat zăpada de sub roţi în căutarea lui Moş Crăciun! Am trecut scurte păduri, cu drumuri acoperite cu zăpadă, şi nu ne-am împotmolit, oricât de mult aşteaptă britanicul Jeremy o veste ca asta la ceaiul de la ora 5. Un set bun de anvelope de iarnă e tot de ce ai nevoie pentru un BMW X6 ca acesta să poată înainta acolo unde nu ai fi crezut că poate, de o manieră de care să rămâi fascinat.

Laponia, casa lui Mos Crăciun

Indicatorul și localnicii ne sugerează că Moşul e pe aici, pe aproape. Aici în Laponia, chiar şi maturii cei care au uitat să mai creadă în Moş Crăciun reîncep a crede în el. E o lume de basm, pe care o savurezi cu toată fiinţa! Aici ajung toate scrisorile expediate lui Moş Crăciun la adresa FI-96930, Napapiiri Artic Circle! Aloo, aveţi o nouă livrare direct din Moldova!

Scrisorile din Moldova

Ne-a întâmpinat o doamnă elf. Ne-a întrebat de unde venim şi i-am zis, apoi, văzând câtă cale am bătut noi până aici, ne arată cu degetul o casă la vreo 50 de metri depărtare şi ne zice “veniţi de departe şi ar fi frumos să duceţi scrisorile direct în casa lui Moş Crăciun, care e uite acolo, or, dacă vreţi să le ziceţi un salut renilor lui Moş Crăciun, puteţi traversa pe acolo pentru a-i vedea”! Oh, măi să fie ce elf amabil!

BMW-ul cu scrisori

Am trecut prin “parcarea” renilor Moşului cu BMW-ul expediţional. Renii îşi pregătesc copitele şi muşchii pentru a-l duce pe Moş în toată lumea în noaptea dintre ani, doar că ei nu ştiu că noi îi vom scuti de o parte din lucru în acest an, întrucât îl vom aduce pe Moş cu BMW-ul expediţional în Moldova! În faţa casei Moşului e decorat un imens brad, iar pe el am găsit şi steagul Moldovei: “Santa Claus” sau “Joulupukki”.

desene si scrisori

“Bună ziua, elfilor, venim din Moldova cu un sac de scrisori şi desene, de la copii, şi vrem să i le înmânăm direct lui Moş Crăciun!”, le zicem noi! “ O doamna elf îmi priveşte aparatul foto şi-mi zice: “Putem să i le transmitem noi moşului, sau putem să vă ajutăm să aşezaţi mai bine aceste scrisori din sac, înainte de a intra la Moş, că văd că aveţi tare multe. Dar trebuie să ştiţi ceva: nu se poate să fotografiaţi acolo, în casa Moşului, pentru că e o lume de basm cu multe enigme”.

masa Elfilor

Masa elfilor s-a dovedit a fi neîncăpătoare! Zeci şi sute de scrisori din sacul nostru au acoperit imediat masa şi elfilor le-au început a licări ochii de fericire. “Vai ce desene frumoase fac copiii din Moldova! Ştiţi, primim peste jumătate de milion de scrisori în fiecare an, dar noi suntem întotdeauna impresionaţi de fiecare scrisoare sau desen pe care îl primim, şi aici se vede atât pasiune şi seninătate copilărească! Uite un desen cu o familie şi un Moş Crăciun, iar copilul spune că cel mai frumos cadou pe care şi l-ar putea dori de Crăciun e o familie, pentru că e un copil orfan…”. Între timp, după câteva zeci de minute de muncă în perindarea şi aranjarea desenelor, un alt elf vine cu pas grăbit şi ne anunţă “atunci când sunteţi gata, Moş Crăciun este gata să vă primească în casa lui şi vă permite să-l fotografiaţi!”

Elf cu Desen de la copiii din Moldova

Am strâns numărul imens de scrisori de pe masa elfilor împreună cu ei şi ne-am îndreptat către uşa magică. Era mare şi grea, ferecată ca în veacurile din urmă. Am deschis-o cu scârţâit şi am intrat în casa Moşului. Alături, pe coridorul lung, Moş Crăciun avea hărţi cu ţările lumii, ca să nu uite geografia de la an la an, iar la sfârşitul coridorului era un orologiu imens, care să-i amintească moşului timpul. Un elf a venit lângă noi şi ne-a invitat să trecem, noi am păşit şi uite că ne-am întâlnit cu Moş Crăciun! El este, Moşul cel adevărat din Laponia şi suntem acasă la el, în casa lui magică!

Mos Crăciun

“Bună ziua dragă Moş Crăciun, am bătut drum lung din Moldova până la tine cu un BMW expediţional, dar am ajuns cu bine şi vrem să-ţi înmânăm un sac cu scrisori şi desene ale copiiilor din Moldova.” “Oh, Moldova” – zice Moşul – “îmi plac copiii de acolo, cei mai mulţi dintre ei sunt cuminţi, sinceri, harnici şi deştepţi! Daţi-mi scrisorile şi desenele, abia aştept să le văd!”

A urmat un moment de bucurie enormă pentru Moş Crăciun, el admirând desenele copiilor din Moldova şi citind numele celor care au desenat. Şi, deşi Moş Crăciun îşi exclama bucuriile în limba lui din Laponia, trebuie să vă spunem că numele scrise în română Moşul le citea cu uşurinţă! “Vai, de frumos că mi-aţi adus aceste desene şi scrisori! Să ştiţi că nimeni nu mi-a mai adus atâtea scrisori vreodată din Moldova şi voi pune foarte multe din ele pe pereţii casei mele, şi astfel mă voi gândi mult mai mult la copiii din Moldova! Spuneţi-le să mă aştepe la ei în noaptea de Crăciun!”

Mosul

“Moşule”, îi zicem noi, “dar asta nu e tot. Noi vrem să te luăm cu noi în Moldova, în BMW-ul nostru expediţional, să te ducem noi de data asta în Moldova ca să-ţi poţi face treaba mai uşor acolo!”. “Hm, zice Moşul… voi da ordin unui elf să vă ajute să descoperiţi mai bine Laponia între timp, vreo două zile, cât eu îmi voi aduna lucrurile. Veniţi sâmbătă să mă luaţi de aici, de la casa mea, şi mă voi porni cu voi spre Moldova, dragilor!”

Mos Crăciun

Şi uite aşa redacţia PiataAuto.md şi-a îndeplinit în acest an prima parte a unii misiuni extrem de importante, livrând desenele şi scrisorile copiilor din Moldova direct lui Moş Crăciun în Laponia, în cadrul expediţiei noastre fantastice de Crăciun. Dar asta e doar prima parte a misiunii! Urmează cea de-a doua, în trebuie să venim cu Moşul acasă, pe un traseu şi mai lung, şi trebuie să-i ascultăm toate dorinţele de traseu ale Moşului! Iar la venirea în Moldova Moş Crăciun ar putea să le pregătească şi mici surprize copiilor ţării noastre, deci staţi în continuare pe aproape, pentru că vom descoperi cu elfii Laponia, apoi vom porni să-l aducem pe Moş pe plaiurile noastre!

Foto: cartodrive.com

P

Distribuie articolul: