Vine peste două zile la Chișinău pentru a ține un training cu sute de părinți de la noi, însă până atunci, Urania Cremene are pentru voi o scrisoare. Este despre povești și despre cum ele ne pot educa micuții într-o anumită manieră. Atenție mai jos!

„Zi bună, drag părinte…,

Urania Cremene sunt.

Astăzi îți scriu că să vorbim despre … povești. 🙂

Sunt unele zile în care simt că aș vrea să transform întreaga lume într-o poveste.

Să stau cu fiul meu și să transformăm oamenii din viața noastră în personaje de basm, casele de pe strada noastră în castele colorate, situațiile din viața noastră în … întâmplări cu final fericit.

Citește și: Cel mai apreciat expert în Parenting din România vine la Chișinău. Seminarul este gratuit!

Cred cu tărie că poveștile reprezintă un mod foarte bun prin care să îi educăm pe ai noștri copii.

Lor le plac foarte mult tocmai pentru că pot să își închipuie ORICE:

Da, soarele poate fi verde.

Iar norii pot fi galbeni.

Și un câine mov arată foarte bine, alături de o mașină cu roți … pătrate. 🙂

urania 1

Iar nouă ne plac pentru că ne scot din rutină noastră zilnică, pentru că ne amintesc de copilul din noi și ne învață despre limite care … NU există.

Imaginația nu are limite.

Totuși, când am căutat povești pe care să le împărtășesc fiului meu, mi-am dat seama că poveștile clasice nu predau tocmai ceea ce îmi doream că fiul meu să învețe: iubire necondiționată, încredere, responsabilitate, siguranță de șine, curaj.

Recunosc, nu am reușit să înțeleg nici acum povestea „Capra cu 3 iezi” sau „Scufița Roșie” sau basmele cu zmei răufăcători. 🙁

De ce este nevoie de iezi amenințați de un lup, sânge pe pereți și capete retezate în geam, pentru a preda lecția simplă a încrederii copilului în părintele sau?

Am ales să inventez eu povești, pentru fiul meu. 🙂

Prima poveste pe care am inventat-o pentru Amos a fost despre plante – pe la un an începuse să rupă plantele, cele la care ajungea.

Detalii despre Seminarul Gratuit afli AICI.

Așa că am ales să îi spun o poveste despre o fată frumoasă, care a fost transformată în panseluță mov, catifelată, iar acum tot ce își dorește ea este să fie mângâiată de soare și să se bucure de privirile admirative ale oamenilor.

Povestea despre fata-panseluță l-a ajutat pe Amos să îngrijească și să iubească florile. Iar pe mine m-a învățat că „lecțiile de viață” pot fi predate și în alt fel.

De-a lungul timpului, am inventat povești despre orice. 🙂

Mi-ar plăcea să știu care sunt lecțiile pe care vrei să le predai copilului tău cu ajutorul poveștilor?

Ce mesaje ar trebui să fie incluse în poveștile pentru cei mici?

Te rog, spune-mi părerea ta printr-un simplu mesaj AICI. 
Aștept să îmi scrii.

Cele bune, ție.”

Urania Cremene

P