Moldova va trece la un nou tip de vaccin poliomielitic, anunță Agora.md. Alături de alte 152 de țări, țara noastră va trece în câteva săptămâni de la imunizarea cu vaccinul poliomielitic oral trivalent (tVPO) la vaccinul poliomielitic oral bivalent (bVPO).

Acțiunea se încadrează în Planul Global de eradicare a poliomielitei la etapa finală pentru anii 2013-2018. Prin urmare, producerea vaccinurilor tVPO deja a fost suspendată, iar până la 30 aprilie, ultima zi de folosire a vaccinului tVPO, țările trebuie să-și utilizeze rațional toate rezervele, cu imunizarea maximă a persoanelor eligibile, scrie Agora.md.

În context, Ministerul Sănătății anunță că, în perioada 21 – 28 aprilie, noul tip vaccin bVPO va fi livrat la toate Centrele de Sănătate Publică (CSP) teritoriale. Totodată, în ziua de 30 aprilie 2016, în toate instituțiile medicale care prestează servicii de imunizări antipoliomielitice, independent de forma de proprietate, precum și în toate CSP teritoriale, se vor extrage din lanțul frig toate cantitățile rămase de tVPO și ulterior vor fi nimicite, cu documentarea de rigoare a procedurilor.

Menționăm că Republica Moldova, ca țară liberă de poliomielită, va continua punerea în aplicare a măsurilor ce vizează păstrarea bunăstării epidemiologice privind poliomielita.

Poliomielita este o boală infecțioasă epidemică, contagioasă provocată de un virus specific, care produce leziuni anatomice în substanța cenușie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii. Boala se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență și dureri în mușchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare sau paralizii infantile. Vaccinarea anti-poliomielitică a început în anul 1955. Din anul 1993 în ţara noastră nu au mai avut loc cazuri de poliomielită.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: