Dacă ai uitat de moderaţie, dar şi de sfaturile bine intenţionate ale medicilor, şi te-ai lăsat tentat de băuturile diverse de pe masa plină, acum, sigur nu te simţi bine. 

Efectele alcoolului de după o noapte în care ai exagerat cu consumul sunt neplacute şi de lungă durată. După câteva ore de somn, rişti să te trezeşti cu gura şi gâtul uscate, cu dureri de cap atroce, cu senzaţia puternică de ameţeală şi de vomă. Asta şi este mahmureala
.

Consumul exagerat de alcool măreşte cantitatea de urină şi acest lucru, pe de o parte, reduce cantitatea de lichide din creier şi de aici vin durerile de cap, senzaţia de gât şi gura uscată, starea de ameţeală şi de lehamite. 

Pe de altă parte, odată cu toxinele pe care le elimină, mai mult forţat de cantitatea de alcool, organismul pierde nu numai apa vitală, ci şi o mare cantitate de substanţe absolut necesare bunei funcţionări a corpului.

Într-o atare situaţie, cel mai indicat e să se consume multă apa, plată sau de izvor, şi nu minerală, care ar putea face mai mult rău decât bine. Ţi-ai putea prepara şi o limonadă dintr-o lămâie stoarsă într-un litru de apă. 

Un ceai mai concentrat din scoarţă de salcie sau una, două aspirine luate înainte de a te culca sau imediat după trezire, te-ar putea ajuta să treci mai uşor peste această situaţie neplăcută pe care singur ţi-ai provocat-o. 

Pentru orice eventualitate este bine ca întotdeauna să ai în casă bitter suedez. O lingură de bitter suedez diluată cu puţin ceai sau apă ţi-ar putea fi, de asemenea, de folos în caz de mahmureală. Atenţie, însă! Bitter-ul suedez e medicament. 

Acelaşi efect de atenuaţie a efectelor mahmurelii l-ar putea avea şi o lingura de oţet de mere cu miere de albine în puţină apă. Mănâncă fructe, mai ales mere ori banane, care conţin potasiu, dar sunt şi răcoritoare. 

Dacă ai în casă gata preparate, mănâncă supă sau ciorbă sau bea un pahar de borş proaspăt, preparat în casă ori zeama de varză murată. Este bine de ştiut că şi astăzi, la ţară, femeile dau soţilor lor,  zeamă de varză murată. 

Alcoolul, în cantităţi moderate, poate fi medicament de excepţie, recomandat adesea şi de medici în anumite afecţiuni. Când se depăşeşte cantitatea, însă, poate deveni duşman pentru sănătatea şi integritatea ta. 

Dar mahmureala are şi un lucru bun , cu siguranţă ea este efectul unei nopţi de pomină.

Distribuie articolul: