Tratament inuman la o grădiniță din Bălți. Două angajate ale instituției sunt acuzate că îi băteau și îi înjurau pe copilași. Procurorii fac cercetări, după ce au primit înregistrări audio din care se înțelege clar că copiii sunt pălmuiți și înjosiți de cele care urmau să le dea educație, transmite Tvn.md.

”Stă ca un trântor și se pișă în pat, vezi ce atitudine el are, doi ani, el se uită la asta. Măgăroiule ce ești!”, „Lasă labele celea jos, ai z###t pe toți deam, atâta bocănești”, „Ridică mâinile în sus, chișoarcă ce ești tu, fu, puturosule!”, „Lasă, măi, scaunul, lasă, măi, scaunul cela, închide gura!”, „Așa copil ca tine nu-i trebuie lui măta și lu taică-tu.”

Lucrurile strașnice  la care erau supuşi copiii cu vârste cuprinse între doi și trei ani au fost descoperite de părinţi. Aceștia au decis să facă înregistrări pentru a înțelege ce se întâmplă de fapt în instituție în lipsa lor, după ce unii micuții refuzau să meargă la grădiniță și plângeau în fiecare dimineață când erau lăsați cu dădaca și educatoarea.

„Adesea luam copilul de la grădiniță, la care auzeam: bate, bate. Cine? Semne de întrebare, e și normal, este un copil de doi ani și instinctiv simțeam că este ceva în neregulă. Copiii sunt bătuți și se aude extraordinar de bine, cuvinte extraordinar de murdare, cuvinte necenzurate între educatoare și dădacă. Imediat după cele audiate, am apelat la Poliție, după care am fost dusă la Procuratură. Procuratura, dacă sincer, două săptămâni nimic.”

Dădaca și educatoarea, nu ai încercat măcar să își ceară scuze. Cu totul altfel, ele au început să amenințe părinții, că ar avea rude în organele de drept.

Da, am avut și amenințări, am avut de toate, doar pentru a-mi retrage plângerea.”

Speriați și revoltați părinții spun că nu s-au gândit niciodată că se poate întîmplă așa ceva copiilor săi.

„Copilul meu a fost în grădinița aceasta maltratat, a fost agresat fizic, moral. Copilul meu seara se trezea, dimineața nu voia, eu începeam să-i spun: grădinița e bine, îți dă de mâncare, să te joci, te îngrijește. Dar copilul meu venea și plângea noaptea. Noi achităm impozite, le facem salariu lor și copiii noștri sunt maltratați.”

„În special copilul meu a fost bătut, adică a fost cel mai tare înjurat acolo și se aud despre copilul meu vorbe foarte urâte.”

„A######n, copil de doi ani, el singur îmi spunea mie că ##### el nu poate spune „r”, el nu poate spune „l”, ##### urlă, strigă la dânsul, labele în sus îi spune, îl numește urât, de multe ori el vine acasă și spunea: mama, eu sunt măgar. Eu îl întrebam pe dânsul de unde ai luat tu vorba asta, cine ți-a spus? Că iaca #####.”

„Ceea ce s-a întâmplat în grădinița noastră, unde duc copilul meu, foarte greu s-a acomodat, am reacționat prima zi, m-am simțit foarte rău după ceea ce s-a întâmplat.”

„Am și eu copilași și îmi fac griji, mă tem să nu se întâmple Doamne, ferește, și cu copilul meu așa, eu sunt pentru ca grădinița trebuie să dea educație, nu pedeapsă, nu vorbe urâte, nu bătaie. Îmi pare foarte rău de ceea ce s-a întâmplat și cred că totuși până la urmă o să fie un rezultat foarte, foarte bun.”

Directoarea instituției, a spus că angajatele activează de 4 ani acolo și niciodată nu au fost bănuite că pot manifesta un astfel de comportament urât față de copilași.

Liliana Tcacenco, directoarea Instituției Preșcolare nr. 38 din Bălți: „Oamenii (educatoarea și dădaca) da sunt, acuma nu sunt în instituție, atât, fără comentarii mai mult. Vă rog mult, fără comentarii, atât m-am expus pe acest caz. – Păi dumneavoastră ne-ați spus că doar ați sesizat organele, ce organe, vrem să știm și noi, unde ați mers, la Poliție, la Direcția Învățământ, la Procuratură? – Îmi pare foarte rău de ce s-a întâmplat, foarte mult îmi pare rău, este inadmisibil. Îmi pare foarte rău și îmi cer scuze față de dumneavoastră că s-a întâmplat aceasta într-o instituție de educație timpurie.”

Direcția de Învățământ, Tineret și Sport s-au implicat în cercetarea acestui caz și au declarat că vor fi întreprinse toate măsurile necesare de examinare și pedeapsă.

Alexandru Roșca, șef Secția Direcția Învățământ, Tineret și Sport din Bălți: „Cazul se examinează la moment. Fișa de sesizare a fost oferită în toate instanțele, și la asistența socială, și la Direcția de Învățământ, și la Poliție, de către Direcția asistență socială a fost organizat Comisia multidisciplinară unde la moment suntem încă în examinare. Consider că este un caz regretabil, deci este un caz regretabil, așa ceva nu trebuie să se întâmple în instituțiile de învățământ. Așteptăm rezultatele anchetei de serviciu și atunci vor fi luate anumite atitudini de educator și ajutorul de educator.”

Presa și jurnaliștii au telefonat educatoarea, dar fără răspuns.

Distribuie articolul: