Republica Moldova ar urma să aibă în jur de 2,4 milioane de locuitori până în 2035, estimează un raport al ONU la tema îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă. Mai mult, reprezentanții Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) susțin că țara noastră se află în top 10 state europene din regiune care se confruntă cu un exod masiv al populației. Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului „Analiza comună de țară a ONU pentru Republica Moldova 2020”, informează AGORA.md.

Potrivit lui Nighina Abaszade, reprezentant rezident al UNFPA, rata emigrării a populației active în Republica Moldova este de 40%, ceea ce o plasează printre primele țări de pe continentul european la capitolul reducerii populației. Aceasta susține că în același timp, rata îmbrătrânirii populației rămâne a fi înaltă, în jur de 21.8% ceea ce generează o serie de consecințe economice și bugetare. Femeile trăiesc mai mult ca bărbații, dar în cazul lor nivelul de sărăcie este mult mai mare.

O altă problemă demografică este scăderea ratei de fertilitate, care deși este mai mare decât media UE, ultimele date din sondaje arată că Republica Moldova înregistrează o fertilizare destul de redusă, întrucât deciziile privind formarea unei familii sunt luate în conformitate cu oportunitățile socio-economice prezente. Specialiștii prognozează că rata de emigrare va continua să crească și în următoarea perioadă din cauza problemelor socio-economice din țară.