Oamenii de știință de la Universitatea Yale, din America, au găsit o alternativă ecologică pentru plastic – bioplasticul, care se descompune în doar trei luni.

Materia primă pentru fabricarea bioplasticului a fost lemnul, sau mai bine zis rumegușul. În fabricile de prelucrare a lemnului, acestea sunt de obicei aruncate ca deșeuri. După cum s-a dovedit, dacă amestecați rumegușul cu un solvent biodegradabil, veți obține o suspensie de polimeri organici și celuloză.

Oamenii de știință au format foi din lichidul rezultat și au efectuat diferite experimente cu ele. Bioplasticul s-a dovedit a fi destul de durabil, menține apa și nu este distrus de razele ultraviolete. Noul material a trecut și testul de mediu: a început să se descompună la două săptămâni după ce a fost îngropat în pământ. După trei luni, bioplasticul s-a dezintegrat complet.

Un alt avantaj al bioplasticului este faptul că se reciclează. Astfel, materialul poate fi transformat în suspensia originală și reutilizat.

Anterior, savanții au declarat că, din cauza substanțelor chimice conținute în recipientele de plastic, ambalaje alimentare, îmbrăcăminte, produse de curățat și obiecte de uz casnic, până în 2045 oamenii ar putea pierde capacitatea de reproducere. Studiile au arătat că numărul spermatozoizilor la bărbați a scăzut cu 60% în ultimii 50 de ani.

Sursă: glamour.ru