Nu mai este un secret că organismul unei proaspete mămici are nevoie de un anumit interval de timp pentru a se recupera în întregime, după nașterea unui copil. Savanții americani susțin că fiecare femeie ar trebui să aibă în vedere o perioadă optimă, între nașterea a doi copii și au demonstrat acest lucru analizând rezultatele a peste două milioane de femei din SUA. Care e soluția finală pentru această problemă, aflați mai jos.

Rezultatele cercetării realizate de către savanții americani demonstrează încă o dată importanța intervalului de cel puțin 1,5 ani dintre nașteri, după cum scrie Daily Mail. Aceștia au demonstrat, de asemenea, că sarcinile frecvente se răsfrâng negativ nu doar asupra sănătății copiilor, ci și asupra stării fizice și psihologice a mamelor. Pe de altă parte, specialiștii nu le recomandă mamelor să aștepte prea mult cu nașterea celui de-al doilea copil.

Autorii cercetării au analizat datele a peste două milioane de locuitoare ale SUA. 30% dintre femei nu au așteptat 1,5 de la nașterea primulului copil, înainte să conceapă un al doilea. Majoritatea mămicilor din această categorie au născut un al doilea copil în jurul vârstei de 20 de ani, acestea alegând să nască la un interval de 11-14 luni după prima naștere. O altă categorie de femei, vârsta cărora se apropia de 40 de ani, au ales să nască următorul copil la o distanță de 3-6 ani de la nașterea ultimului.

foto: huffingtonpost.com

foto: huffingtonpost.com

Un interval foarte scurt între ultima naștere și următoarea naștere este legat de un risc sporit de naștere prematură, iar copiii născuți în urma acestor sarcini înregistrează greutăți mult mai mici decât ar fi trebuit. Greutatea nou-născuților, după cum afirmă savanții, este legată strâns de dezvoltarea mentală a acestora.

Sarcinile frecvente se răsfrâng negativ și asupra sănătății femeilor, mai afirmă savanții. Se pare că organismul mamelor care nasc des nu reușește să se recupereze suficient de mult, după nașterea precedentă, iar femeile nu sunt suficient de pregătite nici fizic și nici emoțional pentru o următoare sarcină. Și mai negativ se răsfrâng sarcinile care încep în perioada depresiilor post-natale, de care suferă multe dintre proaspetele mămici. Intervalurile scurte dintre nașteri sunt urmate de o mortalitate frecventă, dar și complicații în rândul mamelor, mai susțin cercetătorii. Potrivit lor, aceste mămici sunt mult mai predispuse să dezvolte hipertonii, hemoragii și chiar anemii.

Pe de altă parte, dacă mămicile așteaptă mai mult de 5 ani, după a doua naștere, ar putea să sufere de complicații similare. În acest interval, în organismul femeii se pot produce anumite fenomene legate de îmbătrânirea organismului, dar și probleme de sănătate – fenomene care se răsfrâng negativ asupra ulterioarei sarcini.

În ciuda acestor constatări, savanții afirmă că fiecare femeie posedă o „fereastră” proprie, legată de concepția celui de-al doilea copil. Cel mai important, în conceperea următorului micuț, este pregătirea psihologică și cea fizică a mamei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că intervalul optimal, dintre două nașteri, este de circa doi ani.

Sursa: Daily Mail

Distribuie articolul: