În nord-estul Estoniei, la 145 de kilometri de Tallin este situat satul Moldova. Înconjurat de păduri și câmpii, satul are câteva zeci de locuitori. Acesta aparține comunei Lüganuse, informează UNIMEDIA.

Satul are ieșire la Marea Baltică și se întinde pe o suprafață de câțiva km pătrați, informează UNIMEDIA.

Soția ambasadorului Republicii Moldova în Estonia, Viorica Guzun, a făcut o cercetare despre acest sătuc. Potrivit ei, estonienii de acolo nu cunosc despre potențialele lor rădăcini legate de Moldova: „Un articol apărut în presa estoniană în aprilie 2009, în publicaţia „Põhjarannik”, vorbeşte despre acelaşi lucru: în Moldova au trăit, din toate timpurile, estonieni, iar denumirea localităţii ar putea proveni de la cuvântul „muldvall”, ceea ce ar însemna, în traducere, „movilă” sau „fortificaţii de pământ”, construite pe vremuri pentru apărarea de atacuri inamice”.

unimedia.md

”Mai răspândită însă ar fi ipoteza că denumirea satului estonian Moldova este datorată familiei Moldau, reprezentanţii căreia au trăit, în număr mare, în satul Moldova. Apariţia respectivului nume de familie în zonă ar fi susţinută de o legendă care face legătură directă cu Principatul Moldovei din vremea lui Ştefan cel Mare”, a notat soția ambasadorului.

viorica.guzun.md

Distribuie articolul: