Cu siguranță că o dată ce te-ai hotărât să devii mamă, te gândești cum să-i oferi viitorului tău bebeluș o viață bună, dar îți dorești și o sarcină sănătoasă. Dacă ai pisica acasă, de multe ori vei auzi că trebuie ”să scapi” de ea cât mai repede, pentru că sunt un risc pentru dezvoltarea fătului. Să vedem dacă chiar așa stau lucrurile.

Pisica și riscuri
Dacă ai o pisică, există riscul să te infectezi de toxoplasmoză, ceea ce poate dăuna bebelușului ce se dezvoltă în tine. Acest virus îl au îndeosebi pisicile care mănâncă șoareci și care au contact cu alte pisici. De cele mai multe ori, această boală o poți contamina de la pisicile străine, mai rar de la a ta proprie. Medicii spun că dacă ai o felină de mai mulți ani, organismul tău devine imun la acest virus.

Măsuri de protecție
Există câteva măsuri de protecție, care  considerabil vor scădea riscul de infectare cu toxoplasmoză. În primul rând, indiferent de faptul dacă ești sau nu însărcinată, litiera pisicii trebuie să fie curățată și dezinfectată cu regularitate. În perioada gravidității, se respectă aceeași regulă – ”curățenia”. Alt moment ar fi că toxoplasmoza se transmite prin contactul cu masele fecale ale pisicii, iar acesta devine activ peste 12 ore, așa că chiar nu ai cum să ții litiera murdară timp de 12 ore. O metodă de a te proteja ar fi să rogi pe cineva din membrii familiei să curețe veceul pisicii, atât timp cât ești însărcinată. Nu uitați să te speli pe mâini cât mai des, iar pentru a vă proteja, nu sărutați pisica.

Părerea medicilor
Medicii afirmă că chiar în cazul contaminării cu toxoplasmoză, boala nu este una gravă și se tratează ușor, iar simptomele sunt asemănătoare cu ale gripei. Dacă ești sau nu infectată, poate detecta o simplă analiză de sânge.
Îți recomandăm să consulți medicul în privința conviețuirii cu pisica în timpul sarcinii și să fii foarte precaută.

Pisica e un membru al familiei
Iubitorii de animale vor fi de acord că pisica e un membru al familiei, tocmai din acest motiv gândește-te bine înainte de a renunța la ea, iar dacă totuși te hotărăști să o faci, asigură-te că va fi ”în mâini bune”. Nu uita totuși de dragostea și prietenia nemărginită din partea felinei tale, de care te bucuri.

Distribuie articolul: