Ziua de Dragobete se sărbătorește în fiecare an pe 24 februarie și este asociată nu doar cu iubirea, ci și cu începutul primăverii, începutul unui an mai bun din punct de vedere sentimental.

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale.

Tradiții

Odinioară, când era vreme frumoasă, tinerele şi flăcăii, îmbrăcați în haine noi, țesute în casă, se întâlneau în ziua de Dragobete în fața bisericii  și porneau împreună spre pădurile și luncile din apropierea satului lor să culeagă flori de primăvară: ghiocei și viorele. Cu toții  cântau și se glumeau, sperând că  voia bună prevestește o nouă iubire. Când era vreme urâtă, grupul de tineri care-l sărbătoreau pe Dragobete se aduna la casa unui burlac sau a unui gospodar de frunte în comunitatea respectivă şi-l omagia pe Dragobete, Zeul iubirii. Pentru această întâlnire, gazda pregătea o masă festivă, cu bucate şi băuturi preparate în acea gospodărie.  În prima parte a sărbătorii, fiecare povestea amintirile frumoase trăite la sărbătoarea Dragobetelui din anul trecut, apoi gustau din bucatele pregătite de gazdă, iar prăjiturile în formă de inimioară erau preferatele oaspeţilor.

Obiceiuri

De secole, se crede că florile culese în ziua de de Dragobete atrag norocul. Odinioară, tinerii și fetele din localitățile Munteniei și Olteniei, unde se sărbătorește totdeauna Dragobetele, culegeau primele flori de primăvară, întâlnite în cale: ghiocei, viorele şi tămâioase. Cu acest prilej se spunea că persoana care aduna mai multe flori de primăvară era norocoasă şi în dragoste.

Totodată, există credința că, dacă în această zi o fată nu se  întâlnește cu un băiat, fata respectivă nu va fi iubită tot anul. De aceea, în popor, Dragobetele este sărbătorit, potrivit tradiției de secole, prin veselie și petreceri în fiecare comunitate.

Semnificații

În ziua de Dragobete, mesajul de dragoste pentru persoana iubită poate fi interpretat și în funcție de numărul florilor primite de la omul cel drag.  Când acesta îi oferă iubitei un fir de trandafir, darul său are o semnificație precisă: „Ești doar a mea”. Când îndrăgostitul îi dăruiește iubitei trei trandafiri, mesajul lui înseamnă: „Suntem făcuți unul pentru altul”. Dacă de Dragobete o tânără primește cinci trandafiri, declarația  de dragoste pe care o primește este fără echivoc: „Te iubesc!”. În schimb, dacă fata primește un bughet cu șapte trandafiri, de Dragobete, atunci iubitul vrea să-i spună :„Mă  simt mai puternic alături de tine”. Mai există și varianta când buchetul dăruit persoanei iubite este impresionant și adună 101 trandafiri. Atunci, cadoul tânărului  reprezintă o cerere în căsătorie.

Ce este interzis?

De Dragobete, tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece tristețea va atrage ghinioanele asupra persoanei respective tot anului. Este de bun augur ca în ziua acestei sărbători  să predomine voia bună și această stare de spirit se va menține un an întreg în viața celor care petrec în ziua de Dragobete.

Când este sărbătorit Dragobetele, bătrânii satului se preocupă mai mult decât de obicei de animalele din ogradă, iar sacrificarea animalelor este interzisă. În această zi, țesutul, cusutul si toate treburile cotidiene, ce se practică în gospodărie sunt interzise. Totuși, de Dragobete este admisă curățenia, deoarece, prin tradiție, se crede că această îndeletnicire, împlinită de gospodine- de tinere și de neveste-, aduce spor și revigorare fizică.

Tinerele își cunosc ursitul

În multe zone din țară, unde este sărbătorit Dragobetele, ajunul acestei sărbători este considerat la fel de magic, ca și  noaptea de Bobotează. În acea seară, tinerele care doresc să-și cunoască ursitul își  pun sub pernă busuioc sfințit. Ele așteaptă ca Dragobetele să vină în visul lor însoțit de ursitul mult visat.

SURSA