Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a dedicat săptămâna curentă femeii „Pentru Ea”. Scopul a fost să creeze o tradiție în ajunul Zilei Internaționale a Femeii, care să sensibilizeze populația feminină, în adoptarea unui comportament de profilaxie a maladiile cancerogene. Revista PentruEa.md s-a aliat campaniei și este partener media a acesteia. Potrivit statisticilor, cancerul a devenit a doua cauză de mortalitate, atât în lume, cât și în Moldova. Datele arată că la fiecare 2 minute, în lume moare o femeie, bolnavă de cancer cervical (al colului uterin). Nicio femeie nu poate fi asigurată că nu se va îmbolnăvi de cancer mamar sau uterin, dar o dată depistată la timp, boala poate fi tratată. Cancerul mamar și cervical, în stadiul I și II sunt vindecabile, în proporție de 80%.

Din acest motiv, organizatorii mesei rotunde insistă asupra necesității controlului profilactic. Femeile care au mai puțin de 40 de ani, trebuie să facă acest control de 2 ori pe an, cele trecute de vârsta de 40 de ani, o dată pe an. Costul analizelor și al controalelor periodice pentru diagnosticarea cancerului cervical este de 200 – 300 lei, iar pentru cel mamar este de 400 lei aproximativ.

Lansarea campaniei „Pentru Ea”, i-a avut ca oaspeți de onoare pe Liliana Palihovici, vicepreședinta Parlamentului, Andrei Usatîi, ministrul Sănătății, Ian McFarlane, directorul UNFPA  şi alte persoane publice. Oficialii prezenți la eveniment au subliniat importanța informării femeilor despre necesitatea controalelor medicale regulate.

Din acest motiv, revista PentruEa s-a aliat campaniei cu același nume și vă va aduce pe parcursul acestei săptămâni informații referitoate la cauzele apariției cancerului uterin și mamar, analizele medicale necesare, pe care trebuie să le faceți periodic și alte informații utile.

Distribuie articolul: