Anticipând Festivalul Internațional de Muzică ‘J.S. Bach’, Sanda Filat, inițiatoarea acestuia a lansat aseară în cadrul unei recepții oficiale Fundația Bach. Aceasta urmărește susținerea tinerelor talente din Republică, dar și edificarea Sălii cu Orgă, instituția gazdă a evenimentului de muzică care se află într-o stare deplorabilă. 

“Lansăm astăzi Fundația Culturală ‘J.S. Bach’, este un eveniment foarte apropiat sufletului meu. Avem câteva scopuri: în primul rând ne dorim să susținem copiii talentați, să promovăm Festivalul Internațional Bach, care este la a patra ediție anul acesta și reconstrucția Sălii cu Orgă. Acet din urmă obiectiv, major, este un vis pe care ne-am propus să-l transformăm în realitate”, a declarat la eveniment Sanda Filat.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate primele proiecte ale fundaţiei, dar şi informaţii despre ediţia din acest an a Festivalului Internaţional “Johann Sebastian Bach”.

Silvia Tănase, Sanda Filat si larisa Zubcu

“Festivalul Bach este o porție de educație muzicală, culturală care dezvoltă un nou pubic al muzicii clasice, academice. Scopul fundamental al acestui proiect este favorizarea și dezvoltarea unor relații pe termen lung între festivalurile similare din Europa și din lume, în vederea schimburilor culturale, a preluării exemplelor de bună practică”, a precizat Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă.

Două eleve de la Liceul Republican de Muzică “Ciprian Porumbescu”, care vor fi susţinute de fundaţie, au evoluat la eveniment. Este vorba despre Victoria Popa, care a primit o vioară din partea Fundației Bach și Maria Postolache, care a beneficiat de o bursă, oferită la eveniment de fiul Sandei și al lui Vlad Filat, Luca Filat.

maria postolacheVictoria Popa

Sanda Filat a anunțat în cadrul evenimentului că un investitor german a oferit deja o bună parte din materialele de construcție pentru reparația Sălii cu Orgă, rămâne ca și agenții economici locali, dar și autoritățile să sprijine lucrările de renovare.

“Lumea este contrariară că lucrările, din păcate, se produc cam încet. Devizul estimativ care a fost făcut atunci, în 2008, însemna 21 de milioane de lei. Deocamdată s-a reușit acordarea a 6 milioane de lei pentru aceste lucrări, deși suntem deja în 2014. Alte 2 milioane de lei au fost acordate anul acesta pentru lucrările de renovare, având și sprijinul Fundației Bach, a unor oameni de afaceri acre deja s-au interesat de acest proiect, sperăm la lucrurile să meargă mai repede în continuare”, a declarat Monica Babuc, Ministrul Culturii.

Prezent la lansare, Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă a salutat organizarea unui asemenea eveniment cultural, dar și actele de caritate pe care și le propune Sanda Filat prin intermediul Fundației.

“Nouă ni se pare că toate inițiativele, fie că sunt ele private sau publice, dacă promovează cultura, atunci merită sustinute și apreciate. O cunosc pe doamna Sanda Filat de la începutul mandatului meu în Republica Moldova și îmi exprim solidaritatea în ceea ce face prin prezența mea în această seară. În plus, am și un motiv de ordin personal, Bach este compozitorul meu favorit și nu trece nicio zi fără sa ascult măcar ceva din opera lui Bach”, a specificat Lazurcă.

Sanda Filat

În perioada 3 – 10 aprilie va avea loc la Chișinău Festivalul Internaţional “Johann Sebastian Bach”, ajuns la a patra ediție. Nume precum Olivier Latry, ansamblul Artemandoline Baroque sau Daniel Schmahl Jazz Quartet vor concerta pe scena Sălii cu Orgă.

Foto: facebook.com/SandaFilat

Distribuie articolul: