În perioada 4-10 aprilie, la Sala cu Orgă, va avea loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Bach, patronat şi în acest an de Sanda Filat. Cu această ocazie, ziarul Adevărul a realizat un interviu cu Sanda, în care a acceptat să vorbească doar despre acest festival. Peste câteva zile, ne inviţi din nou la Festivalul Bach. Ce te face să te implici şi în acest an?
N-am vrut să renunţ, e un proiect de suflet. Probabil, ar fi continuat şi fără susţinerea mea, dar nu m-aş fi simţit bine dacă l-aş fi abandonat. Foarte mulţi oameni m-au încurajat să merg mai departe.

Putem vorbi deja de o tradiţie?
Dacă oamenii îl aşteaptă, cred că da. La ediţiile anterioare sălile au fost pline, sper să fie la fel şi în acest an. Viaţa culturală din Chişinău este destul de plină, se organizează multe evenimente, dar mai e de lucru la capitolul calitate. Festivalul nostru se deosebeşte anume prin calitate.

Vorbeşti ca despre un copil al tău. Ce ai investit în el?
Multă dragoste, emoţii. Dar şi financiar, desigur, pentru ca acest festival să crească, să se dezvolte. Feedback-ul este exact ca de la un copil – mă încarc emoţional de la această muzică, de la acest eveniment, de la oamenii frumoşi – artişti şi spectatori – pe care îi întâlnesc acolo.

Prin ce se deosebeşte ediţia din acest an?
Ca de obicei, vom avea o deschidere deosebită – cu Orchestra Naţională de Cameră, cu invitaţi speciali, anul acesta din România. La fel şi închiderea, unde va evolua, pe lângă orchestră, Corul Naţional de Cameră. La fiecare ediţie am încercat să combinăm clasicul cu elemente moderne. Anul acesta avem un recital de chitară, cu o instrumentistă din Spania. Aşa cum la prima ediţie am avut cinci saxofonişti din Germania, care au interpretat Bach în stil jazz. Au avut un succes extraordinar, de aceea anul acesta repetăm experienţa jazz, cu un trio din Olanda.

E o şmecherie pentru a atrage la Sala cu Orgă şi public mai puţin împătimit de muzica clasică?
Vrem să familiarizăm publicul larg cu muzica lui Bach, să arătăm diferite perspective, ca oamenii să vadă cât de vaste sunt posibilităţile de interpretare a muzicii clasice. Nu înseamnă doar concerte simfonice, poate fi şi chitară, şi saxofon, în diferite stiluri. Mi se par foarte originale şi creative astfel de abordări.

Cât de apropiat este J.S.Bach pentru publicul din Moldova? Or, trebuie să recunoaştem că ne lipseşte tradiţia de a merge la concerte de muzică clasică…
Pot judeca după prezenţa oamenilor la festival – sălile sunt pline, iar intrarea nu e gratuită. Putem vorbi de un public nu foarte larg, dar constant. Încercăm să atragem cât mai mulţi tineri, de aceea şi le propunem şi jazz, şi recital de chitară. Poate, ulterior, vor gusta şi muzica bisericească, pentru orgă, care l-a consacrat pe marele Johann Sebastian Bach …

Citiți interviul integral pe adevarul.ro/moldova

Distribuie articolul: