Experta în psihologie, Sanda Filat, a vorbit în cadrul unui interviu acordat emisiunii „Punct și de la Capăt”, de la postul de radio Europa Liberă, despre capacitatea de a asculta și de a fi auzit. Cât de importantă este comunicarea într-o familie, aflați de la Sanda Filat în materialul ce urmează.

„Nu există o cultură a comunicării, din start, de când începe copilul să crească în familie. Dacă aș eticheta cumva educația noastră sovietică și, în mare parte, post-sovietică, în două cuvinte, dar chiar în două cuvinte, ar fi: „Închide gura!” pentru că la noi așa au fost educați copiii. Încă neputând să lege o frază sau o propoziție, li se închidea gura de multe ori.

Copilul învață acest patern de comunicare: are dreptate acel care e mai mare și mai puternic. În prima fază, este părintele, bineînțeles, după aceea el își impune același comportament cu alții, ca argument prim fiind faptul că el este mai puternic, indiferent în ce ar fi el mai puternic sau poate nu este, dar aceasta este ideea și așa vrea să se impună”, a precizat Sanda Filat.

sanda4

Experta spune că este nevoie de conștiință pentru ca această capacitate de a asculta și comunica să fie învățată. „Omul, atunci când conștientizează că el nu este în stare să susțină un dialog calm și civilizat, ca argument nu poate fi puterea sau funcția de exemplu, își dezvoltă capacitatea de a-și asculta interlocutorul pentru că atunci când asculți omul, tu de fapt ai de câștigat mult mai mult.

sanda

Totodată, Sanda Filat, pledează pentru ideea ca omul să fie stăpân pe propriile decizii. „Pe lângă inteligenţa, dezvoltarea raţională a copilului să meargă şi o dezvoltare emoţională. Pentru că este foarte important să ne cunoaştem capacităţile în tot felul de domenii umanitare, fixe ş.a.m.d. Dar este la fel de important să ne cunoaştem ca personalitate, cum reacţionăm, care sunt emoţiile pe care le trăim, în diferite momente ale vieţii noastre, simţim tristeţe, ură, bucurie, empatie. Şi atunci când poţi să-ţi defineşti emoţiile, şi atunci când le cunoşti foarte bine, eşti la fiecare moment conştient de comportamentul tău şi atunci deciziile se schimbă.”

sanda2

Sanda Filat susține că întreaga societate trebuie să se implice pentru a asigura o bună comunicare între oameni. „Începând de la Ministerul Educației, terminând cu mama copilului, care ar fi interesată pentru o comunicare bună în familie, în şcoală, în continuare, pentru a putea rezolva eficient conflictele civilizat”.

sanda3

Întrebată fiind, cum se protejează de interesul cetățenilor față de persoanele publice, experta a declarat: „Poate pentru că, din experiența mea personală, eu am avut întotdeauna parte de o comunicare destul de bună cu toți acei care mi-au fost mai aproape sau mai departe, care s-au raportat oarecum la mine, mai mult sau mai puțin, dar eu am avut întotdeauna o comunicare foarte bună, poate și dintr-o capacitate pe care mi-am educat-o de a asculta oamenii și atunci eu am avut și un feedback foarte pozitiv. Pentru mine nu a fost și nici nu este o povară, să zic, această notorietate. Pentru mine e bine așa. Eu din această experiență cred că am învățat foarte multe și mi-am dezvoltat mai multe calități. Și cred că am reușit să le transmit și altora, sper”, a mărturisit experta în psihologie, Sanda Filat.

Foto: Facebook.com, Ellene Mocrii

Distribuie articolul: