Potrivit Direcţiei Poliţiei Rutiere, pe parcursul anului trecut în Republica Moldova au murit 44 de copii, iar 610 au fost traumatizaţi în accidente rutiere. Specialiştii susţin că, pentru a reduce numărul copiilor implicaţi în aceste accidente, sunt necesare unele modificări la Regulamentul Circulaţiei Rutiere. Astfel, şoferii, care nu respectă siguranţa copiilor în trafic, să fie sancţionaţi cu amenzi usturătoare.

În anul 2012 au fost înregistrate 2712 accidente rutiere

441 decedaţi

3 510 traumatizaţi

Adulţi

Copii

Adulţi

Copii

397

44

2900

610

Zilnic, la Spitalul clinic municipal „Valentin Ignatenco” din Chişinău, sunt internaţi copii cu diverse traume căpătate în accidentele rutiere. Veaceslav Plămădeală, şeful Secţiei primiri urgenţă, menţionează că de vină, în majoritatea cazurilor, sunt maturii. „Copiii nimeresc în accidente rutiere fie că sunt pietoni sau pasageri. Oricum, adulţii sunt responsabili de viaţa copiilor”, spune medicul.

Veaceslav Plămădeală mai afirmă că cele mai grave accidente rutiere cu implicarea copiilor sunt înregistrate acolo unde micuţii sunt în calitate de pasageri. „Adulţii comit două greşeli majore în timp ce transportă copiii. Ei nu ţin cont că, până la trei ani, copiii trebuie fixaţi într-un scaun auto special, iar dacă e copilul mai mare, trebuie aşezat doar pe bancheta din spate a maşinii cu centura de siguranţă cuplată. Majoritatea accidentelor rutiere cu implicarea copiilor ar putea fi prevenite, dacă vor exista nişte reglementări rutiere mai exigente, iar scaunul auto pentru transportarea copilului va deveni un atribut obligatoriu în vehicule”, spune medicul.

Valentin Gorceac, şeful Inspectoratului Auto de Stat, afirmă că actualul Regulament al Circulaţiei Rutiere al Republicii Moldova nu prevede ca scaunul auto să fie prezent în maşina în care se transportă copiii mici. „În multe ţări, scaunul auto este obligatoriu, noi însă avem un Regulament cu unele lacune. De aceea, Direcţia Poliţiei Rutiere a pregătit un proiect de amendamente la acest document, ce prevăd transportarea obligatorie a copilului într-un scaun auto. La începutul acestui an, proiectul respectiv a fost transmis Guvernului spre aprobare. Dacă va fi aprobat, şoferii care transportă copiii mici fără un scaun auto, vor fi amendaţi”, spune Valentin Gorceac.

Potrivit Regulamentului Circulaţiei Rutiere al Republicii Moldova „copiii în vârstă de până la 7 ani, care nu sunt supravegheaţi de o persoană adultă sau nu sunt ţinuţi în braţe, pot fi transportaţi în autoturismul care este utilat cu un dispozitiv special de susţinere ce corespunde masei şi taliei copilului“. Adulţii sunt responsabili de siguranţa copiilor în trafic.

Constantin Cotoman, instructorul auto din Chişinău, precizează că scaunul este o necesitate a părinților ce doresc să le asigure copiilor securitatea în trafic. „Adulţii nu trebuie să aştepte modificările legislative, dar să fie responsabili de vieţile copiilor lor”, specifică Constantin Cotoman. Instructorul recomandă părinţilor să transporte copiii mai mari doar pe bancheta din spate şi cu centura de siguranţă cuplată. Cât priveşte copiii pietoni, persoanele adulte care-i însoţesc, nu trebuie să admită ieşirea nesupravegheată a acestora la drum, dar să-i conducă pe partea exterioară a carosabilului.

 

Distribuie articolul: