Tragedia de la Kemerovo a avut un impact emoțional puternic asupra multora din noi. Aducem cele mai profunde condoleanțe pentru toți cei care și-au pierdut persoane dragi în acest tragic incendiu. Astfel de tragedii nu pot fi trecute cu nepăsare pe lângă noi și ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a ca astfel de urgii să nu să se mai repete niciodată și nicăieri.

Copiii noștri sunt cei mai neprotejați în situații excepționale, fiind totalmente dependenți de reacțiile și comportamentul celor maturi. Luând în considerație faptul că peste 60% din timpul zilei copii se află în instituțiile de învățământ, instituții sportive sau de creație, acasă sau în locuri de agrement, sub supravegherea unui număr redus de cadre didactice, persoane mature sau singuri, presupune un risc sporit în cazul izbucnirii unei situații excepționale.

Recent, pe 3 aprilie 2018, în L.T. “Milescu Spataru” din Chișinău a avut loc un incendiu. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. Însă, din înregistrarea video efectuată de un elev, se demonstrează că evacuarea a avut loc haotic, copiii erau panicați și nu știau cum să se comporte în astfel de situație. Cu atât mai mult, copiii din clasele primare se află în situație de risc sporit, fiind total dependenți de maturi.

Pentru a asigura un nivel optim de siguranță și supraviețuire în situațiile excepționale și tragedii provocate în urma acestora, consideram că este vitală elaborarea și introducerea în curricula grădinițelor, școlilor, colegilor și universităților, orelor de ”EDUCAȚIA pentru SUPRAVIEȚUIRE”.

Autoarea petiției, doamna Erica Zucec, menționează că – “Scopul disciplinei EDUCAȚIE pentru SUPRAVIEȚUIRE” ar fi deprinderea la copii și tineri a unei atitudini conștiente și responsabile la toate aspectele ce țin de un mod sigur și sănătos de viață, siguranța personală și siguranța celorlalți, inclusiv securitatea digitală, asimilarea de cunoștințe și abilități de recunoaștere și de evaluare a situațiilor periculoase în viața de zi cu zi și în caz de situații de urgență, calamități naturale, tehnologice și sociale, precum și aptitudini și abilități de prim ajutor, pentru a se proteja și pentru a oferi atât auto-ajutor cât și ajutorul reciproc“.

Astfel, autoare petiției propune tuturor părinților, prin SEMNAREA PETIȚIEI ON-LINE, să solicite:

Ministerul Educației, culturii și cercetării în parteneriat cu Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale, Administrația publică locală, Serviciul protecție civilă și situații excepționale să elaboreze de urgentă curicula pentru disciplina ”EDUCAȚIA pentru SUPRAVIEȚUIRE” pentru grădinițe, școli colegii, universități ș.a.

– Introducerea orelor de “Educație pentru Supraviețuire” ca disciplină obligatorie, cu simulări și exerciții practice în curicula de studiu pentru grădinițe, școli, colegii, universități ș.a.

Petiția poate fi semnata AICI și după ce va colecta cel puțin 3000 mii semnături  va fi expediată spre Ministerul Educației, culturii și cercetării în parteneriat,  Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale, Administrația publică locală, Serviciul protecție civilă și Prim-ministru Republicii Moldova.

Link-ul la care poate fi semnată petiția: https://www.petitieonline.com/signatures/introducerea_orelor_obligatorii_de_educaie_pentru_supravieuire_in_grdinie_i_coli/

Autoarea inițiativei: https://www.facebook.com/ericazucec.eu/ și https://www.facebook.com/erica.zucec

Distribuie articolul: